З 1 липня 2024 року румунський уряд ввів новий порядок виплат для українських біженців. Згідно з урядовим рішенням, грошова допомога на проживання тепер надається лише на три місяці поспіль. Ці виплати передбачені для кожного члена родини, проте конкретні суми та умови ще не визначені урядом.

У квітні 2024 року Генеральна інспекція з надзвичайних ситуацій повідомила, що Румунія не отримала фінансування на підтримку українських біженців на цей рік. Навіть ті виплати, які були зроблені в січні та лютому, здійснювалися за рахунок коштів попереднього року.

Румунська влада обіцяє продовжувати надавати підтримку українцям. Біженці, які отримали тимчасовий захист до 1 липня, зможуть скористатися соціальними пільгами, такими як державна допомога на дітей, мінімальний дохід, допомога по безробіттю та інвалідності, а також щомісячні виплати на виховання дітей.

Однак ті, хто отримав статус захисту після 1 липня, зможуть претендувати на ці пільги лише після закінчення тримісячного періоду отримання грошової допомоги.

Популярні новини зараз
Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ Видачу повісток обіцяють автоматизувати, щоб отримав кожен Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

До змін у програмі підтримки, українські біженці отримували щомісяця 2000 леїв на сім'ю та додаткові 750 леїв на самотніх осіб. Для цього потрібно було зареєструватися в центрі зайнятості, знайти роботу або зарахувати дітей до місцевих шкіл.

Починаючи з п'ятого місяця отримання допомоги, біженцям необхідно було надавати підтвердження доходів або інші документи, що підтверджують право на пільги, щоб продовжувати отримувати фінансову підтримку.

Ситуація з наданням допомоги українцям у Румунії залишається нестабільною, і подальші зміни в програмі підтримки можуть вплинути на умови проживання біженців.

Нагадаємо, Біженцям у Польщі загрожують штрафи за дітей: зобов’яжуть кожну родину

Раніше ми розповідали, що Заарештували у чужій країні: що робити українцям, які опинилися в поліцейському відділку в Польщі

Також, Без грошей на чужині: чому ПриватБанк блокує рахунки біженців