У Польщі впроваджують нові правила для українських біженців, які стосуються обов'язкового відвідування шкіл та дитячих садків їхніми дітьми. Тепер українським сім'ям, чиї діти пропускатимуть навчання, загрожують штрафи та навіть відкриття проваджень.

Такі зміни анонсувало Міністерство освіти Польщі, яке під керівництвом Барбари Новацької планує внести корективи в організацію навчання українських дітей.

Наразі у польських школах вже навчається близько 134 тисяч українських дітей, але з вересня ця цифра може зрости ще на 80 тисяч. В умовах збільшення кількості учнів польський уряд хоче посилити контроль за відвідуваністю, а також забезпечити, щоб усі діти біженців мали доступ до освіти.

Школа, фото objectiv
Школа, фото objectiv

Згідно з новими правилами, якщо діти не будуть відвідувати школу або садок, їхні батьки можуть бути оштрафовані на 100 злотих. А з 2025 року, за невиконання цієї вимоги, українські сім'ї можуть навіть втратити виплати в розмірі 800 злотих, що значно ускладнить їхнє перебування в країні.

Популярні новини зараз
Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ Мобілізованим оголосили важливе нововведення Видачу повісток обіцяють автоматизувати, щоб отримав кожен Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Міністерство освіти Польщі також планує підвищити допустиму кількість учнів у класах. З 1 вересня 2024 року максимальна кількість учнів у класах збільшиться з 25 до 29, що дозволить прийняти більше українських дітей. Водночас, у спеціалізованих та інтегрованих класах для дітей з особливими потребами цей ліміт збільшиться на двох дітей.

Нові правила спрямовані на те, щоб забезпечити всіх дітей доступом до освіти і полегшити їхню інтеграцію в польське суспільство.

Нагадаємо, Словаччина прийматиме українців за спрощеною процедурою: як оформити документи за один день

Раніше ми розповідали, що Швейцарія зачиняє двері перед кожним третім українцем: кому можуть відмовити у тимчасовому захисті

Також, Біженцям збільшили допомогу за кордоном: хто може отримати виплати