В Україні змінилися правила виплати пенсій для громадян, які тимчасово проживають за кордоном. Тепер, щоб продовжувати отримувати пенсію, потрібно щорічно проходити ідентифікацію. Ці зміни набули чинності з прийняттям Закону № 3674-IX у червні 2023 року.

Основною метою цих змін є забезпечення соціальної справедливості та упорядкування процесу виплати пенсій у сучасних умовах, з якими зіткнулися багато українців через військові дії та інші обставини.

Пенсіонер вдома
Пенсіонер вдома

Для пенсіонерів, які проживають за кордоном, передбачена обов'язкова фізична ідентифікація, яку необхідно пройти до 31 грудня кожного року. Ідентифікація підтверджує, що пенсіонер живий і продовжує відповідати критеріям для отримання виплат. Процедуру можна пройти кількома способами:

Якщо пенсіонер не пройде фізичну ідентифікацію у визначений термін, виплата пенсії може бути припинена. Це допомагає підтримувати актуальність даних і запобігати можливим шахрайським схемам.

Пенсіонери, які сидять перед ноутбуком
Пенсіонери, які сидять перед ноутбуком

Також змінилися умови для пенсіонерів, які перемістилися з тимчасово окупованих територій. Для них процедура відновлення пенсії стала простішою: тепер достатньо подати заяву про те, що пенсія від Росії не отримувалася. Це значно зменшує бюрократичне навантаження і прискорює процес відновлення соціальних виплат.

Закон також врегулював питання пенсійного забезпечення військовослужбовців та осіб, які мають право на пенсію за спеціальними законами. Важливо, що служба або робота на державу-агресора з 2014 року не буде враховуватися при розрахунку стажу для призначення пенсії.

Нові правила враховують і міжнародні угоди: якщо робота за кордоном здійснювалася в межах ратифікованих договорів, цей період буде зараховано до страхового стажу. В інших випадках стаж буде враховуватися за правилами, встановленими Кабінетом міністрів України.

Нагадаємо, Відпочивати вже у 50 років: до ПФУ звернулися до українців, які збираються на пенсію

Раніше ми розповідали, що В українців можуть забрати 20% від зарплати чи пенсії: кому варто хвилюватись

Також, На додаток до пенсії – соціальна допомога: кому доплачуватимуть значну суму