Українці, які наближаються до пенсійного віку, мають можливість відкласти призначення пенсії та вийти на відпочинок пізніше. Це може суттєво збільшити їхні майбутні пенсійні виплати.

Згідно з українським законодавством, люди, які досягли віку 60 років і мають право на пенсію за віком, можуть продовжити працювати і не звертатися одразу за виплатами. У разі такого рішення, їхня пенсія буде збільшуватися:

Це означає, що якщо людина вирішить працювати ще рік після досягнення пенсійного віку, її пенсія збільшиться на 6% (0,5% × 12 місяців). Якщо ж вихід на пенсію відкласти на шість років, розмір пенсії може зрости на 54% (0,75% × 72 місяці).

Для того, щоб отримати пенсію пізніше і скористатися надбавкою, необхідно заздалегідь повідомити про своє рішення орган Пенсійного фонду України. Якщо таке повідомлення не надійде, а інформація про страховий стаж вже є в електронному реєстрі, пенсію автоматично призначать наступного дня після досягнення 60 років.

Якщо ж трудова книжка ще не була оцифрована, а людина продовжує працювати і не звертається із заявою на призначення пенсії, вважається, що вона свідомо обрала відкладений вихід на пенсію.

Пенсія з відстрочкою призначається з наступного дня після завершення повного місяця страхового стажу, якщо пенсіонер подав заяву протягом трьох місяців після цього. Якщо заява надійшла пізніше, виплати починаються з дня звернення.

Нагадаємо, ПФУ звернувся до пенсіонерів, які одержують виплати на картки: важливе попередження для кожного

Раніше ми розповідали, Не знаєте законів – залишитеся без пенсії: кого позбавлять виплат уже до кінця 2024 року

Також, 2400 гривень на місяць: кому з українців пощастить отримати допомогу