Пенсія - це ті малюки, завдяки яким люди похилого віку в Україні виживають. Звичайно, не у всіх це крихітки, але парадокс у тому, що у них такі заощадження, що ця пенсія їм і не потрібна.

Зараз же прийшли тривожні новини про те, що деяким громадянам уріжуть державні виплати вже до кінця 2024 року. Кого це торкнеться?

Пенсіонерка / фото: Pixabay
Пенсіонерка / фото: Pixabay

Втратити гроші можуть громадяни, які на заслуженому відпочинку вирішили влаштуватися на роботу. Про це розповіли у Головному управлінні Пенсійного фонду Запорізької області. Там зазначили, що йдеться про норму, прописану у статті 16 закону №1058 "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Пенсіонер (застрахована особа) зобов'язаний повідомити фахівців Пенсійного фонду про будь-які обставини, які можуть призвести до зміни статусу застрахованої особи, у тому числі про те, чи є застрахована особа "працюючою" або "непрацюючою". На це потрібно десять робочих днів з моменту внесення змін.

Популярні новини зараз
Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії Суцільний головний біль: 3 знаки Зодіаку, які не годяться в дружини З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Про таку вимогу повідомляють кожного пенсіонера при оформленні виходу на пенсію, надавши "Пам'ятку пенсіонеру".

Люди стоять в черзі в Пенсійний фонд
Люди стоять в черзі в Пенсійний фонд

Як пояснюють у ПФУ, необхідність повідомлення факту працевлаштування чи звільнення пов'язана з тим, що пенсіонеру можуть призначати різні доплати та надбавки, передбачені лише для непрацюючих осіб.

Щоб сповістити цей факт, можна не йти особисто до Пенсійного фонду. Громадянам доступна можливість зробити це дистанційно:

  • через портал е-услуг ПФУ;
  • Єдиний госпортал е-послуг "Дія" за допомогою електронного підпису.

Нагадаємо, що відпочивати вже у 50 років: до ПФУ звернулися до українців, які збираються на пенсію.

Раніше ми повідомляли, що українці можуть забрати 20% від зарплати чи пенсії: кому варто хвилюватися.