З початку 2024 року кияни отримали нове право: якщо вони не задоволені якістю комунальних послуг або взагалі не отримали їх, вони можуть вимагати перерахунку.

Це стало можливим завдяки новій ухвалі Кабміну від 6 лютого 2024 року №127, яка змінила порядок перерахунку вартості різних комунальних послуг.

Про це повідомляє Департамент територіального контролю міста Києва у Facebook.

Тепер мешканці Києва можуть запросити перерахунок за такими послугами:

  • постачання теплової енергії,
  • гаряча вода,
  • централізоване водопостачання,
  • водовідведення,
  • поводження з побутовими відходами.

Комуналка
Комуналка

Популярні новини зараз
Тарифи на воду викликали паніку: прогнозують зростання цін та звільнення Запас продуктів на кілька місяців: що купити в умовах війни Повістку отримають навіть ті, хто не оновив дані: нові правила призову в Україні Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Цікаво, що перерахунок здійснюється незалежно від наявності заборгованості. Тобто, навіть якщо у вас є неоплачені рахунки, ви все одно можете вимагати перерахунок. Виконавець послуг зобов'язаний здійснити перерахунок протягом місяця після вашого звернення.

Якщо ваші права як споживача порушені, ви також маєте право на компенсацію у вигляді неустойки чи штрафу. Це означає, що якщо, наприклад, гаряча вода у вас не з'явилася вчасно або виявилася неякісною, ви можете не тільки отримати перерахунок, але і вимагати компенсацію.

Комуналка, фото: 5 канал
Комуналка, фото: 5 канал

Також важливо відзначити, що перерахунок за актом-претензією, який складається після перевірки якості послуги, буде поширюватись на всіх споживачів у вашому будинку. Це означає, що якщо послуга надана неякісно, ​​перерахунок буде зроблено всім мешканцям, а не лише тим, хто подав претензію.

Таким чином, нова ухвала дає киянам більше можливостей захищати свої права та отримувати справедливу оплату за комунальні послуги.

Крім того, ми писали, українців "душили" штучно завищеними тарифами: розкрито аферу комунальників

Також наш портал повідомляв, чи можуть пенсіонери не платити за доставку газу: хто отримав право на пільги

Раніше Знай.ua стало відомо про те, як виборювати свої права, якщо інфляція зростає, а зарплата немає