Українці, особливо ті, хто мешкає в областях, які частково окуповані росією, стикаються з блокуванням операцій через іноземні банки. Навіть якщо вони перебувають у підконтрольних Україні населених пунктах, банки однаково відмовляються проводити транзакції.

Національний банк України (НБУ) випустив лист, у якому пояснив ситуацію. Проблема стосується юридичних осіб, зареєстрованих у Запорізькій, Херсонській, Донецькій та Луганській областях.

Іноземні банки здебільшого не пояснюють, чому блокують операції, посилаючись на свої внутрішні правила та процедури. Але, швидше за все, це пов'язано із санкціями Європейського Союзу, які забороняють проводити операції з окупованих територій.

Обмін валют, фото Facebook НБУ
Обмін валют, фото Facebook НБУ

У НБУ пояснюють, що іноземні банки просто не мають точних даних про статус населених пунктів у цих областях. Тому українські банки мають додатково роз'яснювати їм ситуацію.

Популярні новини зараз
Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу Магнітні бурі вдарять з новою силою: які дні найнебезпечніші Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Нацбанк передбачає, що відмова у проведенні платежів пов'язана з санкціями Європейського Союзу, які стосуються непідконтрольних уряду України територій у зазначених областях. Також це може бути пов'язано з вимогами міжнародних стандартів та законів інших країн, які стосуються фінансового моніторингу та управління ризиками.

Банківська карта / фото: Pinterest
Банківська карта / фото: Pinterest

Нацбанк вважає, що такі дії з боку іноземних банків є необґрунтованими і нагадав, що перевірити інформацію про статус територій можна на сайті Міністерства з реінтеграції тимчасово окупованих територій України або на офіційному сайті Європейської комісії.

Це має допомогти усунути проблеми з проведенням міжнародних розрахунків.

Нагадаємо, клієнтка звинуватила Приватбанк у крадіжці своєї "мінімалки": чи поставила вона їх "на місце"

Раніше ми писали про кредити на сонячні панелі: пільгові умови, приховані ризики і що робити, якщо гроші не допоможуть

Крім того, Знай.ua повідомляв, ПриватБанк блокує рахунки без попереджень і пояснень: у "чорному списку" може виявитися будь-хто