В Україні зараз можна взяти пільгові кредити на придбання обладнання, яке допоможе пережити блекаути – сонячні панелі, накопичувачі енергії, інвертори та генератори. З 20 липня стартували спеціальні програми для приватних домовласників та ОСББ.

Але не все так просто. Багато ОСББ та мешканці скаржаться на складні умови отримання таких кредитів, і люди бояться брати кредити навіть під 0%. Про це розповіли у Мінфін.

Багатоповерхівка, скріншот: YouTube
Багатоповерхівка, скріншот: YouTube

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко каже, що дехто побоюється, що якщо щось піде не так, то можуть втратити свої квартири. Звичайно, це звучить як перебільшення, але люди однаково обережні.

Наразі пропонується кілька пільгових кредитних програм. Наприклад, можна взяти позику під 0% на покупку сонячних панелей із накопичувачами енергії або вітрових установок. Кредит можуть дати на суму до 480 тисяч гривень, і держава компенсуватиме відсотки протягом 10 років.

Популярні новини зараз
Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Мобілізованим оголосили важливе нововведення Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману
Показати ще

Але такі кредити доступні лише власникам приватних будинків, а ось мешканцям багатоповерхівок – ні.

Важливо пам'ятати, що навіть 480 тисяч гривень можуть не покрити всі витрати на енергонезалежність будинку. Наприклад, щоб висвітлювати будинок та живити базову побутову техніку, знадобиться станція на 5 кВт, яка коштує приблизно цю суму.

А ось для підключення всієї техніки, включаючи електроплиту та бойлер, потрібна станція на 10 кВт, і вона обійдеться вже дорожче – від 500 тисяч гривень. Тобто пільговий кредит може допомогти, але лише частково.

Пенсіонер біля лічильника, фото  "Брянська газета"
Пенсіонер біля лічильника, фото "Брянська газета"

Що пропонують банки

В Ощадбанку, наприклад, можна взяти пільговий кредит на покупку сонячних та вітрових установок до 10 кВт. Максимальна сума кредиту становить 480 тисяч гривень і повернути його потрібно протягом 10 років.

Але є деякі обмеження: дохід не повинен перевищувати 10-кратного розміру середньої зарплати в країні, а площа будинку – не більше 250 квадратних метрів.

Ще один варіант пропонує Ощадбанк через програму "Моя енергонезалежність". Ця програма доступна не лише власникам приватних будинків, а й мешканцям багатоповерхівок:

  1. Кредит можна взяти на купівлю зарядних станцій, теплових казанів, сонячних електростанцій та іншого обладнання.
  2. Сума кредиту варіюється від 50 до 400 тисяч гривень, термін до 5 років, а відсоткова ставка – близько 23,5% річних плюс разова комісія 1,5% від суми кредиту.

Якщо взяти кредит на 100 тисяч гривень на п'ять років, то щомісячний платіж становитиме приблизно 1667 гривень. Якщо ж взяти максимальну суму – 480 тисяч гривень, то щомісяця доведеться виплачувати по 8 тисяч гривень.

Ощадбанк, фото: Знай.uа
Ощадбанк, фото: Знай.uа

В Укргазбанку можна взяти пільговий кредит на покупку сонячних панелей або вітрових установок потужністю до 10 кВт:

  • Такі кредити не потребують застави.
  • Також є програма "Енергонезалежний" для широкого вибору енергетичного обладнання із сумами від 20 до 500 тисяч гривень.
  • Процентна ставка варіюється від 19,5% до 21,5%, а реальна ставка може сягати 24,64%.

У Приватбанку можна отримати пільговий кредит із нульовою ставкою на сонячні або вітрові системи для будинків до 250 м²:

  • Кредитні суми варіюються від 100 до 480 тисяч гривень, з першим внеском 10% та строком до 5 років.
  • Звичайна ставка за програмою "Джерела енергії" – близько 23,52% річних, плюс разова комісія 1,5%.

Sense Bank пропонує кредит на енергообладнання із сумою від 50 до 500 тисяч гривень та першим внеском від 30%. Процентна ставка мінімальна 0,01% річних, але є щомісячна комісія 1,1% та комісія за видачу кредиту від 1% до 2%.

ПриватБанк, Україна.ру
ПриватБанк, Україна.ру

Який кредит вибрати

Українці можуть вибрати, який варіант кредиту їм більше підходить пільговий чи звичайний. Пільговий кредит вигідніше, тому що не потрібно платити відсотки (хоча разова комісія все-таки є), але є обмеження щодо видів обладнання, площі будинків та доходів. Звичайний кредит не має таких жорстких умов, але відсоткова ставка вища.

Проте є ризик: якщо держава раптом перестане виплачувати відсотки за пільговими кредитами, позичальникам можуть запропонувати погасити борг достроково або перевести його на звичайні комерційні умови, що збільшить їхні витрати.

Ті, хто не підходить під пільгові умови, можуть скористатися стандартними банківськими кредитами із відсотковою ставкою до 23,5% річних, але без обмежень за видами техніки чи розмірами житла.

Гроші / фото
Гроші / фото: depositphotos

Ще один важливий момент встановлення сонячних панелей у багатоповерхівках

Закони не дозволяють ОСББ продавати або обмінювати надлишки електроенергії на споживання в піковий годинник. Щоб це виправити, потрібно спочатку змінити законодавство, а потім пропонувати пільгові кредити.

До того ж на ринку не вистачає фахівців для встановлення сонячних панелей, що вже ускладнює реалізацію деяких проектів. Навіть із грантами вартість установки може бути надто високою для багатьох ОСББ.

Натомість простіше і дешевше купити генератори, на які київська влада пропонує компенсації до 300 тисяч гривень залежно від висоти будівлі.

Кредитні програми можуть бути більш підходящими для бізнесу, а не для ОСББ, оскільки останні не заробляють гроші. Це викликає побоювання у мешканців, які бояться боргів і воліють скидатися на покупку генератора, вважаючи це більш надійним варіантом.

Проте Вадим Литвин з Асоціації енергоаудиторів України вважає, що пільговий кредит із компенсацією це непогана пропозиція, проте:

"Якщо надалі кошти на компенсації за пільговими ставками не закладатимуться до бюджету або виникне дефіцит фінансування, мешканцям доведеться платити вже за комерційними ставками", – каже він.

Нагадаємо, як можна отримати кредит на сонячні панелі під 0%: досвід мешканця

Раніше ми писали про те, що в Україні заборонили кредити для лудоманів: як це працює і що робити, якщо близький страждає від залежності

Крім того, Знай.ua повідомляв, чи вистачить Україні електрики на осінь та зиму: в "Укренерго" здивували відповіддю