У серпні більшість овочів досягають піку своєї зрілості, і саме час задуматися про зимові запаси. Але чи буде цього року процес заготовок таким же економним, як і минулоріч?

Овочі вже давно доступні українцям протягом усього року завдяки глобалізації та сучасним технологіям зберігання. Однак сезонні коливання цін ніхто не відміняв. Саме тому більшість з нас намагається закупити так званий "борщовий набір" - картоплю, капусту, буряк, моркву, цибулю та часник - саме влітку, коли ціни на ці продукти найбільш вигідні.

Борщовий набір, скріншот: YouTube
Борщовий набір, скріншот: YouTube

Для тривалого зберігання овочів важливо забезпечити прохолодне та сухе місце, як наприклад, підвал чи льох. Це допоможе уникнути псування продуктів на кілька місяців вперед.

Цьогорічна спека і відсутність дощів суттєво вплинули на врожайність багатьох овочів. Тетяна Попович, керівниця відділу маркетингу оптового ринку "Шувар", зазначила, що особливо постраждала капуста, яка через погані погодні умови виявилася меншою та дорожчою. Аналогічна ситуація спостерігається і з цибулею, збирання якої також затрималося.

Борщовий набір, скріншот: YouTube
Борщовий набір, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни" На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

З іншого боку, картопля завдяки спекотним умовам дозріла раніше, що призвело до збільшення її пропозиції на ринку та, як наслідок, до зниження цін.

На початку серпня ми вже спостерігали значне зростання цін на білокачанну капусту. Наприклад, якщо в минулому році на ринку "Шувар" вона коштувала 7 грн/кг, то цього року ціна сягнула 19-20 грн/кг. У супермаркетах ситуація не краща: середня ціна коливається біля 32 грн/кг.

Цибуля наразі коштує від 13 до 18 грн/кг на оптових ринках, що майже відповідає минулорічним цінам. Однак у мережах супермаркетів ціни дещо вищі: від 12 до 16 грн/кг.

Ціни на картоплю також зросли, досягнувши 10-16 грн/кг на оптових ринках, порівняно з 8 грн/кг в аналогічний період минулого року. У магазинах ціна варіюється від 16 до 23 грн/кг.

На фоні загального подорожчання, морква цьогоріч приємно здивувала - її ціна впала до 12-15 грн/кг проти 17 грн/кг торік. У роздрібних мережах ціна тримається на рівні 12 грн/кг.

Що ж стосується часнику, то очікується його подальше подорожчання як в Україні, так і у світі, через зростання витрат на вирощування. Середня ціна на цей продукт зараз становить 165,8 грн/кг.

Нагадаємо, Соняшникова олія і вершкове масло: як змінилися ціни та в яких супермаркетах дешевше купувати

Раніше ми розповідали, що Українці можуть залишитись без кавунів: економіст розповів про ціну по 10 гривень за кг

Також, Цінники вже зовсім інші: скільки заплатимо за помідори, цибулю та моркву у серпні