Щоб уникнути проблем з розрахунками за електроенергію, передавайте показання лічильника за два дні до кінця місяця та до третього числа наступного. Якщо ви не вкладаєтесь у ці терміни, обсяг споживання буде розраховано по-середньому, що може призвести до зайвих витрат.

Щомісяця оператор системи розподілу (ОСР) розраховує, скільки кіловат∙годин використав кожен споживач. Для цього від попередніх показань лічильника віднімають поточні – це і буде обсяг споживання. Якщо ви регулярно та вчасно передаєте показання, обсяг визначається чітко.

Показання лічильників електроенергії. Фото: Youtube
Показання лічильників електроенергії. Фото: Youtube

Проте, за відсутності актуальних даних лічильника можуть виникнути суттєві похибки. У такому разі ОСР вимушений використовувати раніше зафіксовані показання для розрахунку середньодобового споживання. Наприклад, якщо споживач не користувався електроенергією в помешканні протягом кількох тижнів і не передав показання, йому можуть нарахувати обсяг, як у минулі періоди, що не відповідає фактичному споживанню.

Після того, як ОСР розрахує обсяг споживання, він передає ці дані постачальнику. Саме постачальник застосовує діючий тариф, формує рахунок та надсилає його клієнту. Якщо ОСР надав постачальнику середнє споживання клієнта, сума до сплати може не відповідати вашим очікуванням.

Популярні новини зараз
Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні Покарають навіть тих, хто має бронь або відстрочку: через яку помилку можна стати ухилянтом і отримати штраф ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

Поради для споживачів

  • Передавайте показання вчасно: За два дні до кінця місяця та до третього числа наступного.

  • Перевіряйте точність показань: Переконайтеся, що передані дані лічильника є коректними.

  • Контролюйте споживання: Регулярно слідкуйте за своїм обсягом споживання, щоб уникнути зайвих витрат.

Таким чином, своєчасна передача показань лічильника допоможе вам уникнути непорозумінь з нарахуванням плати за електроенергію та дозволить зекономити кошти. Завжди будьте уважні до цих термінів і своєчасно передавайте актуальні показання, щоб забезпечити правильні розрахунки.

Нагадаємо, Українцям повернуть переплачені за тепло та воду гроші: Верховний Суд ухвалив рішення

Також, Можуть відібрати субсидію: про які зміни треба одразу повідомляти ПФУ

Раніше ми розповідали, що Не почнете платити – житимете в розрусі: комунальники поставили умову боржникам