Нідерланди стали однією з головних країн, куди українці звернулися за тимчасовим захистом. Однак з часом, зважаючи на значний притік біженців, уряд Нідерландів був змушений внести корективи до програм підтримки, аби адаптувати їх до нових реалій.

З 1 липня 2024 року в Нідерландах були введені нові правила, які вплинули на виплати українцям, що перебувають під тимчасовим захистом. Основні зміни стосуються розміру допомоги на харчування, проживання та інших витрат, а також умов збереження цих виплат.

Українські біженці в Нідерландах можуть розраховувати на допомогу з боку держави, яка включає:

Проживання та харчування. Українцям надається безкоштовне житло у притулках або у сім'ях місцевих жителів. У випадку, якщо проживання надається в муніципальних центрах, біженцям може бути надане харчування. Якщо ж харчування не передбачене, вони отримують грошову компенсацію.

Біженці. Фото скрін з Youtube
Біженці. Фото скрін з Youtube

Популярні новини зараз
Українка була в шоці від харчування в школі – таке і свиням соромно давати Тарифи на воду викликали паніку: прогнозують зростання цін та звільнення Охоронці "Укрзалізниці" влаштували п'яно-криваву бійку: пасажири в шоці від побаченого Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Грошова допомога. Розмір виплат залежить від складу сім'ї та умов проживання:

  • Для сім'ї з однієї або двох осіб виплата на харчування становить 242,48 євро на дорослого і 200,65 євро на дитину.
  • Для сім'ї з трьох осіб: 193,98 євро на дорослого і 160,64 євро на дитину.
  • Для сімей з чотирьох і більше осіб виплати складають 169,74 євро на дорослого і 140,34 євро на дитину.

Окрім цього, на кожну особу виплачується 62,66 євро на особисті витрати, як-от одяг та інші дрібні потреби.

Додаткова допомога при проживанні в приймаючій сім'ї. Тим, хто проживає у нідерландських сім'ях, надається додаткова виплата в розмірі 80,91 євро, яку можна використовувати на транспортні витрати, заняття спортом або інші особисті потреби.

Одне з нововведень, яке набрало чинності з липня, передбачає, що при працевлаштуванні будь-якого дорослого члена сім'ї всі виплати для цієї родини припиняються. Це стосується навіть тих випадків, коли людина працює лише частину тижня і отримує мінімальну заробітну плату. Крім того, біженці, які працюють і проживають у муніципальних притулках, зобов'язані робити внесок за проживання, який включає оплату комунальних послуг, таких як газ, вода, електроенергія, а також харчування.

Нагадаємо, Фінляндія змінює правила для біженців: що варто знати українцям з 1 вересня

Раніше ми розповідали, що Дадуть більше грошей, але відберуть житло: Чехія оголосила про нові правила для українців

Також, Українцям виплатять до 100 тис.грн: хто отримає допомогу