З 1 серпня уряд Чехії запроваджує значні зміни у наданні допомоги українським біженцям. Розповідаємо, що саме зміниться і як це вплине на українців, які знайшли прихисток у цій країні.

Починаючи з серпня, виплати для українських біженців зростуть до 6000 крон (приблизно 10 510 грн) для вразливих категорій і до 4000 крон (приблизно 7 000 грн) для інших. Це рішення дозволить найбільш вразливим верствам населення отримати більше підтримки та забезпечити свої основні потреби.

Виплати. Фото: скрін youtube
Виплати. Фото: скрін youtube

Важливо, що тепер виплати не залежать від реєстрації житла у спеціальному реєстрі. Це значно спрощує процедуру отримання допомоги та знімає зайві бюрократичні перепони.

Наразі біженці можуть користуватися безкоштовним житлом до 150 днів, а вразливі категорії - безстроково. Однак з 1 вересня термін надання безкоштовного житла скоротиться до 90 днів для всіх без винятку. Це стосується навіть дітей, літніх людей та осіб з інвалідністю.

Популярні новини зараз
Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії Українка була в шоці від харчування в школі – таке і свиням соромно давати Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Ті, хто вже використав 90 днів безкоштовного проживання до вересня, повинні будуть виселитися або почати оплачувати житло.

Оренда житла, фото biz.nv
Оренда житла, фото biz.nv

Ці зміни не залишилися непоміченими. Профспілки, організації, що працюють з мігрантами, та омбудсмен вважають, що нововведення можуть залишити без допомоги тих, хто не може працювати і не має права на гуманітарну допомогу. Зростає ризик нелегального працевлаштування, експлуатації або вимушеного повернення в Україну.

Проте, є і позитивні моменти. Більше половини з понад 300 тисяч українців, які наразі проживають у Чехії, вже працевлаштувалися. Це дуже високий показник порівняно з іншими країнами ЄС. Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала підкреслив, що українці швидко інтегруються та добре співіснують у чеському суспільстві.

Головна зміна з 1 вересня стосуватиметься розподілу гуманітарного житла. Воно надаватиметься виключно на строк до 3 місяців після прибуття до Чехії, щоб люди могли знайти власне житло. Для особливо незахищених верств населення будуть доступні інструменти компенсації.

Нагадаємо, Біженці в Польщі отримають додаткові права - легалізація, робота і подорожі без кордонів

Раніше ми розповідали, що Польща запроваджує допомогу на дітей українців: скільки можна отримати

Також, Німеччина готує біженцям радикальні зміни: кого посадять на голодний пайок