Індекс Біг-Маку – це досить незвичайний спосіб порівняти вартість валют різних країн, використовуючи ціну звичайного бургера. Цього року, за даними журналу The Economist, вартість Біг-Маку у США становить 5,69 долара, а в Україні – 118 гривень, що приблизно 2,89 долара.

Індекс Біг-Маку придумали в 1986 році, щоб пояснити теорію паритету купівельної спроможності у простий і зрозумілий спосіб. Ця теорія свідчить, що обмінні курси валют мають зрівнювати вартість однієї й тієї ж товару (у разі, Биг-Мака) у різних країнах.

Сьогоднішній розрив у цінах показав, що українська валюта надто недооцінена порівняно з доларом. Якби курс гривні відображав реальну купівельну спроможність, він мав би становити 20,74 гривень за долар замість нинішніх 41,05 грн/долар. Це означає, що гривня недооцінена майже на 50%.

Обмін валют, скріншот: YouTube
Обмін валют, скріншот: YouTube

Україна посідає восьме місце серед країн із недооціненою валютою. До цього списку також належать Тайвань, Індонезія, Єгипет, Індія, Південно-Африканська Республіка, Філіппіни та Малайзія. З іншого боку, такі країни як Швейцарія, Уругвай, Норвегія, Аргентина, Великобританія та країни Євросоюзу мають переоцінені валюти.

Популярні новини зараз
Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні Лише 4 години на день зі світлом: тривожний прогноз від влади "Потребує молодих": військовий назвав оптимальний вік для мобілізації Просто так до школи не пустять: встановлюють суворі правила – перевірятимуть усіх
Показати ще

Рубль у цьому рейтингу не бере участі, оскільки McDonald's залишив росію після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Минулого року індекс не оцінювався для України через тимчасове закриття мережі, але тепер, після відкриття кількох ресторанів у Києві, дані знову з'явилися у рейтингу.

Нагадаємо, 42 грн за "бакс" – лише початок: банкір зізнався, що на українців чекає нова курсова реальність

Раніше ми писали, КFC чи McDonald's: де українці зможуть заробити більше

Крім того, Знай.ua повідомляв, що потрібно знати, щоб забезпечити собі безбідну старість: способи примноження пенсії