В Україні пенсії залежать від того, скільки працюючі громадяни відраховують до Пенсійного фонду. Ця система, яка діє з 1960-х років, працює за принципом "все від усіх і все для всіх". Однак через старіння населення, коли людей похилого віку стає все більше, а працюючих – все менше, підтримувати цю систему стає все складніше.

За прогнозами, до 2100 року на кожен пенсійний внесок буде менше працівників, а отже, пенсійні виплати знижуватимуться. Про це розповіли у Мінфін.

В Україні, наприклад, якщо 50 років тому на одного пенсіонера припадало 4 працюючі особи, то зараз це співвідношення стало менше одного до одного.

Наразі приблизно половина пенсіонерів отримують пенсію менше ніж 5 тисяч гривень на місяць, а 10 тисяч – лише 10% громадян. В умовах інфляції та зростання вартості життя ці суми можуть виявитися недостатніми для комфортного життя.

Пенсіонер, фото з відкритих джерел
Пенсіонер, фото з відкритих джерел

Популярні новини зараз
Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни" До 500 грн зарахується на картку: ПриватБанк порадував клієнтів З 1 жовтня платіжки за світло зміняться
Показати ще

У зв'язку з цим чиновники радять:

  • Будьте готові працювати стільки, скільки зможете і самостійно плануйте своє фінансове майбутнє.
  • Сформуйте стратегію накопичень, підберіть способи пасивного прибутку та регулярно відкладайте гроші.
  • Визначте, у якому віці ви хочете вийти на пенсію та яку суму вам необхідно для комфортного життя.

Наприклад, якщо ви хочете виходити на пенсію в 55 років і отримувати 1000 доларів на місяць, то потрібно розрахувати скільки вам потрібно відкладати зараз і шукати додаткові джерела доходу.

Пенсіонер тримає гроші в руках
Пенсіонер тримає гроші в руках

Щоб забезпечити собі гідне життя на пенсії, важливо заздалегідь планувати свої фінанси. Ось кілька простих способів накопичити кошти:

  1. Інвестування в акції: З 2017 року українці можуть інвестувати у закордонні фондові ринки, такі як США, ЄС та Азія. Це простіше, ніж здається. Наприклад, купівля акції компанії може коштувати менше ніж $100, а середня дохідність на фондовому ринку США – 9-11% на рік. Навіть невеликі інвестиції можуть згодом принести добрий дохід.

  2. Оренда нерухомості: Нерухомість – традиційно надійний спосіб інвестування. Купивши квартиру та здаючи її в оренду, ви отримаєте стабільний дохід. Наприклад, квартира у Києві за $90 000 може приносити ₴20-25 тисяч на місяць. Однак, щоб окупити вартість квартири, може знадобитися близько 13 років. Також враховуйте можливі ризики та великі стартові витрати.

  3. Особиста стратегія накопичень: Заплануйте скільки потрібно відкладати щомісяця для комфортної пенсії. Встановіть цілі: коли ви хочете вийти на пенсію та скільки грошей вам потрібно. Створіть фінансову подушку безпеки з огляду на всі можливі витрати.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

Ще один спосіб забезпечити себе на пенсії – накопичувальне страхування життя. Цей інструмент існує вже понад сто років і активно використовується у розвинених країнах, таких як США, держави ЄС та Японія.

В Україні також доступні програми накопичувального страхування життя від міжнародних страхових компаній, таких як "MetLife", "Уніка Життя", "AXA Страхування життя" та "Grawe". Ці компанії представляють США, Австрію, Польщу та Німеччину відповідно.

Крім того, українські страхові компанії, такі як "ТАС" та "Інго Життя", також пропонують подібні програми.

Також ви можете відкрити накопичувальні пенсійні рахунки у банках, таких як "ПриватБанк" та "УкрСиббанк", або у недержавних пенсійних фондах, наприклад, "OTП Пенсія".

Пенсіонери, старість / фото: Pixabay
Пенсіонери, старість / фото: Pixabay

Переваги накопичувального страхування:

  1. Ви можете самі визначити, коли почнеться ваша пенсія – у 55, 60 чи 65 років.

  2. Держава заохочує відкриття пенсійних програм та повертає 18% від накопичених коштів щорічно через податкові пільги.

  3. Наприклад, якщо ви розпочнете програму накопичувального страхування у віці 30 років, зробивши внесок $1 000 на рік, то до 55 років сума на рахунку становитиме близько $47 500. Крім того, вам виплачуватиметься додатковий прибуток та повертатиметься частина коштів від держави.

Майбутнє може бути непередбачуваним, тож важливо мати довгострокову фінансову подушку. Не чекайте, поки хтось вирішить ваші фінансові питання за вас. Почніть діяти вже зараз та плануйте свою фінансову безпеку на майбутнє.

Нагадаємо, Пенсійний фонд призначив субсидію 0,00 грн: що це означає

Раніше ми писали про те, що в Мінсоцполітики назвали суму реальної пенсії, багато хто про таку лише мріє

Крім того, Знай.ua повідомляв, що майже половина українців не доїдає через війну: опитування про зарплати викликає тільки сльози