Ціни на капусту в Україні за останній місяць зросли вдвічі, досягнувши 25 грн за кілограм. Ще нещодавно її можна було купити за 8-10 грн за кг. Що ж стало причиною такого стрибка цін?

Згідно з виданням "Агроперспектива", основна причина здорожчання капусти – скорочення врожаю. Негативні погодні умови значно вплинули на врожайність та якість овоча. Відповідно, пропозиція на ринку зменшилась, а попит залишається високим.

Видання "Eastfruit" додає, що через спекотну погоду дозрівання білоголової капусти сповільнилося, що також спричинило зменшення пропозиції. Фермери зазначають, що нинішні ціни на капусту коливаються від 18 до 25 грн за кг ($0,44-0,61/кг), що на 63% більше, ніж наприкінці минулого тижня.

капуста
капуста

На зростання цін також впливають хвороби та шкідники, що поширилися на полях, знижуючи якість врожаю. Через це продавці змушені підвищувати ціни на якісну продукцію.

Популярні новини зараз
"Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні Покарають навіть тих, хто має бронь або відстрочку: через яку помилку можна стати ухилянтом і отримати штраф Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Експерти зазначають, що більшість господарств вже завершили сезон реалізації ранніх сортів капусти, а пізні сорти ще не надійшли на ринок у масовій кількості. Водночас попит на капусту залишається високим, що додатково провокує зростання цін.

На ринку овочів спостерігається тенденція обмеженої пропозиції, що, ймовірно, триватиме до надходження пізніх сортів капусти. Споживачам доведеться пристосовуватися до нових цінових реалій, а фермерам – шукати способи захисту врожаю від негативних погодних умов та шкідників.

Нагадаємо, Споживчі ціни злетіли до 4,8%, промислові – на рекордні 14%: прогнози на майбутнє

Раніше ми розповідали, що І наїстися, і в банки закрутити: українців потішили прогнозами цін на овочі – скоро будуть майже задарма

Також, Яєчня - 3,90 грн, а кіло каші - 28: супермаркети оновили цінники на яйця, гречку і сало