У червні в Україні сталося різке прискорення інфляції. Ціни для споживачів зросли до 4,8%, а промислові ціни зросли на рекордні 14%. Ще нещодавно, навесні, інфляція у промисловості була майже нульовою, але тепер ми бачимо значне зростання.

Як повідомляє "Фокус", споживча інфляція, яка у травні почала зростати, у червні прискорилася до 4,8% у річному обчисленні. Прогнози показують, що інфляція продовжуватиме зростати і в майбутньому, хоча очікується, що наступного року вона почне знижуватися.

Інфляція, фото з вільних джерел
Інфляція, фото з вільних джерел

Нацбанк прогнозує, що ціни продовжуватимуть зростати в найближчі місяці через збільшення видатків бізнесу, підвищення акцизів та негативний вплив літньої посухи на врожай. За їхніми прогнозами, інфляція на кінець року становитиме 8,5%. При цьому тривала війна в Україні продовжує значно впливати на економіку та інфляцію.

Андрій Шевчишин, аналітик, пояснює, що основною причиною зростання промислових цін стали ціни на електроенергію, що різко зросли, – на 28,3% за місяць. Це не просто високий попит, а проблема із пропозицією, спричинена зовнішніми факторами, у тому числі атаками на інфраструктуру.

Популярні новини зараз
Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина До 500 грн зарахується на картку: ПриватБанк порадував клієнтів З 1 жовтня платіжки за світло зміняться "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Жінка, яка тримає пустий гаманець
Жінка, яка тримає пустий гаманець

Крім того, девальвація гривні, зростання цін на сировину та інші операційні витрати (такі як зарплати та логістика) також сприяють інфляції. Ціни виробників на продукти харчування зростають швидше, ніж ціни на самі продукти, що зрештою позначиться на цінах для споживачів.

Оскільки продукти становлять понад 43% інфляційного кошика, це матиме помітний вплив на загальний рівень цін.

Нагадаємо, на 25% дорожче: продавці оновили ціни на тепличні огірки, томати та перець

Раніше ми писали про те, що домашнім кондитерам стане не солодко: в Україні супермаркети оновили ціни на цукор, пісне та яйця

Крім того, Знай.ua повідомляв, навіть макарони з сосисками – удар по гаманцю: як змінилися ціни в магазинах