Споживачі нарешті можуть зітхнути з полегшенням: ціни на овочі пішли на спад. Причина цього – сезон достигання та збільшення пропозицій на ринку. Розповідаємо, на яких овочах економія буде найбільш відчутною, і чи варто очікувати подальшого зниження цін до осені.

Ціни на овочі зараз дійсно падають, і це помітно майже по всіх категоріях. Ось поточні середні ціни на основні овочі на українських ринках:

  • Огірки — 30,99 грн/кг (зниження на 44%)
  • Молода картопля — 20,19 грн/кг (зниження на 28%)
  • Молода морква — 17,29 грн/кг (зниження на 60%)
  • Молодий буряк — 18,53 грн/кг (зниження на 37%)
  • Молода ріпчаста цибуля — 10,97 грн/кг (зниження на 36%)

    Жінка обирає овочі
    Жінка обирає овочі

Єдині овочі, які не стали дешевшими, це молода капуста (18,16 грн/кг), молодий часник (185 грн/кг) і рожеві помідори (82,40 грн/кг).

За словами науковиці Інституту аграрної економіки Інни Сало, ціни на овочі продовжуватимуть знижуватися через сезонність. Коли на ринку з'являється більше продукції, конкуренція змушує продавців знижувати ціни. Це особливо актуально для кінця літа, коли достигає основна частина врожаю.

Популярні новини зараз
Покарають навіть тих, хто має бронь або відстрочку: через яку помилку можна стати ухилянтом і отримати штраф Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Фахівці прогнозують, що до кінця літа ціни на деякі овочі можуть ще трохи знизитися. Особливо це стосується овочів для борщу: білокачанної капусти, буряка, моркви, а також ріпчастої цибулі. Також, картопля може стати дешевшою наприкінці серпня – на початку вересня, коли буде пік врожаю.

На ціни впливатимуть такі фактори, як вартість пального, електроенергії та відключення світла. Важливу роль грають обсяги постачання та логістика. Враховуючи всі ці аспекти, можна очікувати незначне, але приємне зниження цін до кінця літа.

Тож зараз – ідеальний час, щоб насолодитися свіжими овочами та зробити запаси на зиму.

Нагадаємо, Спрага спустошить гаманець: популярні напої українців стрімко дорожчають

Раніше ми розповідали про Ціни на хліб: в Україні прогнозують подорожчання головного продукту

Також, На 25% дорожче: продавці оновили ціни на тепличні огірки, томати та перець