Після того, як Верховна Рада підвищила акцизи на паливо, податковий комітет почав працювати над новим законом, який знизить акцизи на паливо для аграріїв удвічі.

Хоча уряд зараз активно шукає гроші для військових потреб, у парламенті впевнені, що закон ухвалять, оскільки вже є попередні домовленості з Міністерством фінансів.

Планується не лише зниження акцизів на дизельне паливо, а й можливе розширення пільг на автогаз, який використовують для опалення та зерносушарок.

Аграрій з Чернігівщини Леонід Яковишин
Аграрій з Чернігівщини Леонід Яковишин

Головна мета закону – стримати зростання цін на продукти та підтримати конкурентоспроможність українського сільського господарства. Закон не вплине на обороноздатність, оскільки почне діяти лише після війни.

Популярні новини зараз
З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Олександр Ковальчук, заступник голови податкового комітету, пояснив, що дороге паливо для аграріїв може призвести до подорожчання продуктів. Тому домовилися з Міністерством фінансів, що якщо закон ухвалять, то буде створено робочу групу для розробки нового закону про пільгові ставки акцизу для аграріїв.

До робочої групи увійшли представники Мінфіну, Мінекономіки, Мінагрополітики, Податкової служби та асоціацій аграрного сектору. Законопроект має бути готовий до кінця жовтня та передано на розгляд комітету.

Ковальчук також сказав, що пільгові ставки почнуть діяти лише після закінчення військового стану, оскільки під час війни бюджет потребує додаткових податків. Аграрії це розуміють і погоджуються з цією умовою.

Пенсіонерка купує продукти харчування
Пенсіонерка купує продукти харчування

Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради, додав, що підвищення акцизу на дизельне паливо до €330 ставить українських аграріїв у невигідне становище порівняно з європейськими фермерами, де акциз значно нижчий.

Сергій Куюн, директор консалтингової групи "А-95", вважає, що закон про пільгові акцизи дасть аграріям суттєву знижку на дизельне паливо. Якщо акциз знизять на €100, паливо буде дешевшим на 5 грн/л.

Ковальчук запевнив, що у законопроєкт закладуть механізми контролю, використовуючи досвід США та ЄС, наприклад, вимога фарбувати паливо в інший колір. У робочій групі вже працюють представники податкової служби, які відповідатимуть за адміністрування.

Законопроект має добрі шанси на ухвалення завдяки підтримці фракції "Слуга Народу". Однак він навряд чи пом'якшить шок від підвищення податків для населення та бізнесу та не зупинить можливе зростання цін на продукти.

Основна користь від нього – посилення конкурентоспроможності українського зерна на зовнішніх ринках, але це станеться вже після війни.

Нагадаємо, з лаба гривня спровокувала зростання цін на АЗС: скільки доведеться заплатити за бензин та солярку

Раніше ми писали, долар по 45 гривень – нова реальність? Економіст розповів, чого очікувати від курсу валют

Крім того, Знай.ua повідомляв, у українців доведеться платити набагато більше: влада налаштована дуже рішуче