Девальвація гривні триватиме, проте Національний банк має ресурси, щоб уповільнювати цей процес, тому різкого падіння курсу не очікується. Про це заявив економіст Центру економічної стратегії Максим Самойлюк в ефірі "Українського Радіо".

Золотовалютних резервів НБУ достатньо, щоб уникнути різкого обвалу гривні. Однак і сподіватися на відчутне зміцнення національної валюти в найближчому майбутньому не варто.

Курс долара. Фото: Youtube
Курс долара. Фото: Youtube

"Очікувати, що гривня буде зміцнюватися і курс долара буде не 41, але знову 36, не варто. Гривня поступово девальвуватиме, втім в НБУ є достатньо інструментів і впливу для того, щоб ця девальвація була доволі повільною і адекватною", - заявив економіст.

Максим Самойлюк зазначив, що долар по 45 гривень може стати новою реальністю, але до кінця наступного року. За різними прогнозами цього року американська валюта може подорожчати приблизно до 42 гривень.

Популярні новини зараз
Вже ніхто не сховається: військовозобов’язаних внесуть до єдиного реєстру – ТЦК дізнається про все Туалет тепер під арештом: боротися з боргами вирішили забороною какати ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень
Показати ще

Обмінник. Фото: скрін youtube
Обмінник. Фото: скрін youtube

"Робити прогнози щодо курсу – справа невдячна, але макроекономісти очікують, що на кінець цього року долар коштуватиме близько 42 гривень, а на кінець 2025 – близько 45 гривень. Тобто мова не йде про блискавичне знецінення гривні", - наголошує експерт.

Економіст також додав, що в умовах повномасштабної війни ситуація змінюється досить динамічно, тому цифри у прогнозах можуть коливатись в обидві сторони.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, курс долара ще може здивувати: економіст озвучив позитивний та негативний сценарій.

Також наш портал інформував, в Україні очікують на гіперінфляцію: чи варто скуповувати валюту до підвищення податків.

Крім того, ми писали, курс долара в Україні: у НБУ спрогнозували, яких коливань валюти чекати.