Українці, які отримали тимчасовий захист у Німеччині, можуть виїжджати до України. Головне – погодити це з центром зайнятості, який надає виплати.

Якщо ви плануєте коротку поїздку, яка триватиме до трьох тижнів (21 календарний день), важливо заздалегідь повідомити про це центр зайнятості (Jobcenter). Після отримання їх згоди ви зможете поїхати, не втрачаючи соціальні виплати та залишаючись зареєстрованими в Німеччині.

Українці в Німеччині. Фото: УНІАН

Якщо ж треба залишитися в Україні довше трьох тижнів, але не більше шести місяців, правила трохи змінюються. Соціальна допомога виплачується лише за три тижні, а для подальших виплат потрібно буде повторно подавати заяву після повернення до Німеччини.

Необхідні дії перед поїздкою

Перш за все, перевірте термін дії вашої посвідки на проживання. Якщо вона скоро закінчується, обов’язково подайте заяву на її продовження. Це важливо як для короткострокових, так і для довгострокових поїздок.

Популярні новини зараз
Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень
Показати ще

У заяві до центру зайнятості зазначте тривалість поїздки, орієнтовні дати виїзду та в’їзду, а також пункт призначення. Заяву можна подати електронною поштою або особисто. Робіть це за 1-2 тижні до поїздки.

Якщо ви плануєте залишитися в Україні більше шести місяців, ваша посвідка на проживання може бути анульована. Проте, імміграційні органи можуть продовжити цей термін, якщо ви зможете довести, що ваша тривала відсутність має тимчасовий характер.

Щоб уникнути проблем, завжди інформуйте центр працевлаштування про свої плани до виїзду з країни. Це допоможе уникнути неприємних сюрпризів та збереже ваші права на отримання соціальних виплат.

Нагадаємо, Вища освіта не потрібна: як українцям знайти прибуткову роботу в Німеччині

Раніше ми розповідали, що Біженцям у Польщі оплатять мовні курси, житло, знайдуть роботу: але не всі отримають допомогу

Також, Українцям у Словаччині дають гроші на перший час — кому і скільки готові платити