Українські аграрії б'ють на сполох: країну очікує серйозний дефіцит популярних овочів. Причиною цього стали аномальна спека та перебої з електропостачанням, що унеможливлюють ефективний полив рослин.

Зараз температура на полях досягає 45-47 градусів, а ґрунт прогрівається до 68-70 градусів. Через такі екстремальні умови овочі буквально «горять» на сонці. Поливати рослини вдень неможливо через відсутність електроенергії, яка необхідна для роботи систем автоматичного поливу. Як результат, великі площі врожаю просто гинуть на полі.

Ціни на овочі. Фото: скрін youtube
Ціни на овочі. Фото: скрін youtube

Особливо гостро проблема постає в Одеській, Херсонській та Миколаївській областях. Юрій Кормишкін, представник компанії «СП «ПАЕК», зазначає: «З аномальною спекою, що накрила країну, змушений порушити питання кризової ситуації не лише з урожайністю овочів, а й взагалі їх наявності. Це катастрофа, яка може досягти загальнодержавного рівня. Все горить».

В таких умовах люди просто не можуть працювати на полях вдень. Полив технікою можливий лише вночі, коли є електроенергія, але це створює додаткове навантаження на обладнання, яке може не витримати постійної експлуатації.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій
Показати ще

Зазвичай у серпні українці мають можливість купувати недорогі і якісні помідори з відкритого ґрунту. Однак цього року ситуація кардинально інша. Більшість пропозицій на ринку — продукти з теплиць, що впливає на їх вартість.

Ціна на овочі з відкритого ґрунту теж не буде низькою. Якщо раніше за кілограм помідорів можна було заплатити близько 20 гривень, то тепер така ціна вважається вигідною пропозицією.

Варто також зазначити, що Україна втратила великі овочеві господарства у Запорізькій та Херсонській областях. У 2024 році планувалося розширення площ під помідори на Одещині, проте значну частину врожаю швидше за все буде спрямовано на переробку.

Нагадаємо, Набір для шашлику обійдеться дорожче: як змінилися ціни на м'ясо та маринад

Раніше ми розповідали, що У чеку буде плюс 40 грн: супермаркети показали нові ціни на ковбасу та твердий сир

Також, Молоді овочі за смішними цінами: за скільки можна взяти картоплю, цибулю та буряк