Внаслідок війни у 2022 році інфляція перевищить 30%, а ВВП скоротиться на третину. НБУ зробив проноз, коли інфляційні процеси підуть на спад

Гроші. Фото: Youtube
Гроші. Фото: Youtube

Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ.

Через воєнні дії та підняття цін на енергоносії за прогнозами фахівців до кінця 2022 року в україні прискориться інфляція до позначки 31%. Це потягне за собою зростання цін на товари та послуги., які вже почалося навесні. Проте, вже в першому кварталі 2023 інфляційні процеси будуть спадати.

"Інфляція прискорюватиметься до кінця поточного року та почне знижуватися у І кварталі 2023 року", - пишеться у звіті.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

На думку спеціалістів, за умови того, що в країні будуть знижені небезпекові ризики, пожвавиться споживчий ринок, налагодиться логістика, повернуться інвестиції, то це призведе до відновлення економіки, зниження цін. Вони прогнозують, що 2023-2024 роках ВВП зростатиме темпами близько 5-6% на рік.

Також НБУ представив альтернативний прогноз, за умови, яко небезпека ще триватиме у 2023 році. Там вважають, що за такого перебігу подій інфляція все одно буде знижуватися, проте ВВП зросте всього на 2%.

"Альтернативний сценарій прогнозу – у разі тривалого збереження безпекових ризиків економіка у 2023 році зросте лише на 2%, але інфляція знижуватиметься через пригнічений споживчий попит", - говориться у звіті.

Нагадаємо, українцям відповіли, чи у бюджеті вистачає коштів на субсидії.

Раніше м писали, що Нагадаємо, на моркву, буряк, цибулю, помідори продавці представили нові ціни: скільки тепер коштує приготувати борщ або салат.

До слова, зарплати українців почали знижуватися, а безробіття - зростати: що відбувається ринку праці зараз.