В Україні виросли ціни на ягоди, у порівнянні з минулим роком в середньому на 22%

Про це повідомляє аналітичний портал east-fruit.

Заморожені ягоди, кадр з відео
Заморожені ягоди, кадр з відео

Як відомо, ягоди багаті на вітаміни, а в розпал сезону вони особливо корисні. В них є не лише вітаміни, а й кислоти, які підтримують імунну систему та допомагають впоратися зі стресом.

Ще навесні експерти прогнозували здорожчання ягід в середньому на 10%. Проте реальна ситуація перевищила їх очікування. серед причин підняття цін вони називали збільшення собівартості продукту та обмеження доступності до готової продукції.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Відповідно до останніх даних Держстату, середній показник річної інфляції в Україні за підсумками червня 2022 року становить 21,5%. А ягоди подорожчали на 22,4% у порівнянні з червнем 2021 року.

Так, майже у три рази піднялася у ціні малина, у відсотковому значенні подорожчання становить 197% у порівнянні з минулим роком. У супермаркетах фасована ягода коштує від 198 до 250 грн. Лохина також набрала у ціні упродовж року на 127%, за кіло цієї ягоди просять 470 грн. Ожина відповідно піднялася у ціні на 120% - 129 грн за 200 г, чорна смородина на 25% - 160 грн за кіло, жимолость на 23%-35,99 за 150 г.

На відміну від вищезазначених ягід, червона смородина та садова суниця (полуниця) подорожчали всього на 3%, за них просять 99 грн та 80 грн за кіло відповідно. Аґрус піднявся в ціни на 7%, пів кіло цього продукту коштує 93,60 грн.

Варто зазначити, що є й хороші новини для споживачів, такі сезонні ягоди, як черешня, журавлина та суниця здешевшали на 33%, 16% та 9% відповідно.

Нагадаємо, транспорт, продукти, алкоголь: народний депутат показав, як виросли ціни Україні.

До слова, "Податок на смартфон та телевізор": як змінить життя українців новий закон.

Раніше ми писали, що молоко, сири, масло: стали відомі причини здорожчання молочної продукції, справа не у виробниках