12 липня вя Україна відзначає день Святіх Петра и Павла. Цей день завершує Петрів (Апостольский) піст.

При цьому свято Петра і Павла не включається в число днів посту. Повна назва свята 12 липня – День святих верховних мучеників Петра і Павла, оскільки згідно з легендою в цей день апостоли отримали мученицьку смерть.

Свято Петра і Павла вважалося популярним переломним моментом літа, після якого природа починала готуватися до осені. Звичаї Дня святого Петра нагадують обряди слов'ян Трійці та Івана Купала. В народних традиціях свята були змішані як християнські, так і язичницькі обряди, пов'язані з поклонінням сонцю.

День Петра і Павла – одне з найважливіших християнських свят. До цього дня готувалися заздалегідь, дотримуючись посту. Напередодні господині прибирали хатини, готували святкові страви, запасалися алкоголем.

Петро і Павло, скрін, відео YouTube
Петро і Павло, скрін, відео YouTube

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

А які ж заборони існють у цей день:

  1. Не можна їсти свіжі ягоди і фрукти, оскільки це може накликати лихо і залишити на самоті на все життя. Якщо по необережності ви все ж з'їли зібрану ягоду, то частування варто віднести до храму і пригостити нужденних.
  2. Категорично заборонено вступати в шлюб на Петра і Павла, адже молодята можуть накликати на себе нещастя.
  3. Не можна працювати в полі або саду. Вважалось, що в святий день земля набирала силу і не можна бул її турбувати.

Нагадаємо про теплі та щирі привітання в прозі до дня Петра і Павла.

Раніше ми повідомляли про традиції та заборони на Петра і Павла, 12 липня: щоб урожай був гарним, а сім'я жила у мирі.