При призначенні пенсії за віком пріоритетним показником є страховий стаж, однак щороку в Україні до нього та пенсійного віку вимоги підвищуються.

Наприклад, у 2022 році для виходу на заслужений відпочинок у 60 років потрібно відпрацювати офіційно 29 років.

Водночас якщо людина має менш як 15 років страхового стажу, вона може розраховувати на пенсію мінімального розміру, розмір якої прив'язаний до прожиткового мінімуму. Проте отримувати її можна буде не з 60 років, а з 63 років.

Пенсіонери, фото: objectiv.tv
Пенсіонери, фото: objectiv.tv

Однак, є випадки, коли людина ніде не працювала офіційно і, відповідно, взагалі не має страхового стажу. У такому разі пенсії вона не отримуватиме. Але й без виплат держава не залишить, адже тут передбачено допомогу, яка називається "державна допомога тим людям, які не мають права на пенсію".

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Розмір такої допомоги практично збігається з сумою виплат людям, яким не вистачає стажу для повноцінної пенсії. На неї можна розраховувати з 65-річного віку.

Максимальний розмір тимчасової державної грошової допомоги для пенсіонерів без повного страхового стажу для виходу на пенсію за віком становить 2027 грн, а з 1 грудня становитиме 2093 грн.

Виплати пенсій, кадр з відео
Виплати пенсій, кадр з відео

Як отримати допомогу:

Для призначення соціальної допомоги необхідно звернутися до органів соцзахисту населення за місцем прописки чи фактичного проживання та надати наступні документи:

  • заяву з пред'явленням документа, що засвідчує особу пенсіонера та його місце проживання;
  • індивідуальний податковий номер;
  • довідку про наявний страховий стаж (видається в органах ПФУ);
  • декларацію про доходи та майно за останні шість календарних місяців або два квартали, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги;
  • копію рішення про встановлення опіки (при визнанні особи недієздатною);
  • копію посвідчення біженця або тимчасової посвідки на проживання (для переселенців);
  • довідку про склад сім'ї, видану уповноваженим органом за місцем проживання, зокрема органом місцевого самоврядування.

Пенсіонери, фото: скріншот з відео
Пенсіонери, фото: скріншот з відео

Нагадаємо, в Україні зросте прожитковий мінімум та пенсії: скільки виплачуватимуть вже з 1 липня

Як повідомляв "Знай.ua", як українцям отримати необхідні довідки дистанційно: детальна інструкція ПФУ

Також "Знай.ua" писав, українці просять не пускати дітей до шкіл, поки літають ракети: має втрутитися Володимир Зеленський