Раніше найкращим засобом від колорадського жука вважали хімічну обробку. Проте зараз усі розуміють, що з часом, ці отрутохімікати потрапляють і на стіл, і в організм людини.

Про ефективні й безпечні способи боротьби з колорадським жуком пише agronews.ua. Городникам запропонували народні засоби боротьби з колорадським жуком без використання хімії.

Багатьох це, скоріш за все, розчарує, але найнадійнішим способом боротьби з колорадським жуком городники вважають збір жуків і личинок із рослин вручну. Однак, щоб полегшити цю важку роботу вигадали різні хитрощі.

Колорадський жук на картоплі, кадр з відео
Колорадський жук на картоплі, кадр з відео

Наприклад, можна висадити трохи старої картоплі збоку, щоб привернути увагу жука й зберегти основні посадки. Для цього перед тим, як молода картопля трохи підросте на грядках, можна висадити неподалік кілька старих бульб. Відповідно, коли вони зійдуть, молоде листя переманить жуків з основних посадок. Крім того, там їх буде легше зібрати.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Також використовують консервні банки для пасток. Для цього нарізану часточками картоплю замочують на добу в міцному розчині сечовини (1 склянка сечовини на 1 літр води) і розкладають в пастки. Отруту змінюють щотижня. А пастки прикопують уздовж картопляних грядок.

Вирощування картоплі, скріншот: YouTube
Вирощування картоплі, скріншот: YouTube

Також використовують наступний спосіб: при посадці картоплі кладіть у лунку разом з бульбою квасолину (або біб) і жменю попелу чи лушпиння цибулі. Для картоплі вони будуть служити підгодівлею, а жука повинні відлякати.

Позбутися колорадського жука допомагає листя волоського горіха, прикопане на рядках. Або обприскують рослини настоєм із нього. Також хорошим засобом від колорадського жука в народі вважається посипання картопляних кущів деревним попелом або кукурудзяним борошном.

Між грядками з картоплею радять садити кріп, календулу, настурції або горох, квасолю чи боби, які відлякують колорадських жуків.

Колорадський жук, скріншот: YouTube
Колорадський жук, скріншот: YouTube

Нагадаємо, що садити і які роботи виконувати наприкінці червня: місячний посівний календар дачника

Також ми писали, місячний посівний календар на червень 2022: найвдаліші дати для висаджування культур

Нагадаємо, вирощування кабачків на власному городі: не пропустіть один дуже важливий етап наприкінці червня