Напередодні великого свята Трійці, 12 червня, в православному світі прийнято поминати покійних. Ця традиція веде свій початок з апостольських часів, а сам день отримав назву Троїцька поминальна субота.

У 2022 році цей день випадає на 11 червня.

Церква здійснює поминання покійних. Заупокійне богослужіння відбувається в п'ятницю ввечері і в суботу вранці. Священнослужителі відзначають, що на Троїцьку батьківську суботу необхідно поминати всі померлих християн, а не тільки рідних і близьких.

Церква, православні свята - фото ПЦУ
Церква, православні свята - фото ПЦУ

У цей день радять не перетворювати поминання покійних родичів в банкет. Його варто провести в сімейному колі, спілкуючись на нейтральні теми, щоб вони не переросли в конфлікт. Не можна влаштовувати веселощів і святкові застілля. Категорично забороняється вживати алкоголь.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Не можна також ходити в ліс і купатися у водоймах. Предки вважали суботу перед Трійцею днем розгулу нечистої сили, яка може погубити необережну людину.

Заборонялося також займатися господарськими справами: не можна прати і полоскати білизну, шити і прясти, користуватися гострими предметами.

Через воєнний стан в Україні заборонено відвідувати ліси і бажано утриматися від відвідування кладовищ в місцях, де були або тривають бойові дії.

Кладовище
Кладовище

У цей день також необхідно прочитати молитву. Як каже Церква, поминальні молитви потрібні не тільки душам померлих родичів, а й самим віруючим: вважається, що пішли близькі також моляться про них в той час, коли вони моляться за них. Така молитва живить любов, допомагає вгамувати почуття провини, переживання, жалості, образи.

Якщо людина не змогла відвідати храм, помолитися за покійних можна вдома. У молитві потрібно згадати імена всіх померлих родичів.

"Упокій, Господи, душі спочилих рабів Твоїх: батьків моїх, родичів, благодійників (імена) і всіх православних християн, і прости їм всі провини вільні й невільні, і даруй їм Царство Небесне".

"Отець Небесний, Син і Дух Святий – все це Бог наш. Ти ж заступник наш і рятівник. Спаси ж душі моїх покійних родичів (імена) та допоможи їм спокій віднайти. Нехай лежать вони там спокійно, і не турбує їх нічого. Амінь!"

Молитва на Великдень, фото з ТСН
Молитва на Великдень, фото з ТСН

Нагадаємо, коли у 2022 році Трійця в Україні та як підготуватися до Зелених свят: обов'язкові обряди і строгі заборони.

Раніше ми повідомляли, що НБУ офіційно повідомив як будуть працювати банки на Трійцю 13 червня 2022 року.