Люди, які пройшли через пекло війни, чули сирени, вибухи, бачили зруйновані будинки, вони не скоро зможуть спати спокійно. Так, війна накладає дуже невтішний відбито на свідомість кожного, хто опинився в її епіцентрі.

Потрібно провжувати жити заради себе, заради близьких, заради України. Але як це зробити, коли проблемма нічних жахіть переслідує?

Психолог Андрій Жельветро роз'яснив це питання у рубриці щоденного дайджесту СТБ "Все буде добре" — "Допомога психолога".

Психолог Андрій Жельветро, фото: пресслужба СТБ
Психолог Андрій Жельветро, фото: пресслужба СТБ

Героїня випуску, Анастасія з Кривого Рогу, не евакуювалася з України, проте останніми днями її переслідують нічні жахіття, які іноді стосуються війни.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Андрій Жельветро розповів, як позбутися тривожних снів:

  • обмежте час перегляду новин, зокрема перед сном;

  • лягайте спати у проміжку між 22:00 та 00:00. У цьому разі ваш організм швидше відновлюватиметься;

  • забезпечте повну темряву у спальні або використовуйте спеціальну пов’язку на очі для сну;

  • вчіться утилізувати почуття, не тримайте їх у собі. Жахи сняться, коли ми витісняємо чи ігноруємо страхи. Підсвідомість повертає нам їх через жахіття. Це відбувається тому, що ми мало уваги приділяємо власним почуттям. Випускайте емоції, щоб вони циркулювали. Якщо треба – кричіть, якщо сумуєте ― плачте;

  • проговорюйте перед сном, як ви будете поводитися, якщо вам насняться жахіття ― спробуйте домовитися з власним мозком про інакшу реакцію. Змініть стратегію, перестаньте бігти та зустріньте небезпеку, яка вам загрожує. Дайте установку перед сном на інший сюжет, щоб отримувати задоволення, а не страх.

Нагадаємо, що Дмитро Карпачов розповів про сивіючих через війну дітей: "Трясуться руки, коли нервують".

Раніше ми повідомляли, що Дмитро Карпачов підказав, як підтримати чоловіка, який втратив кінцівку і що робити випускникам, чиї мрії зруйнувалися через війну.