Кожен українець відзначив для себе підвищення цін на продукти з початку війни. І це не дивно, адже експорт значно знизився, а попит, який створили українці самостійно в перші тижні війни, породив дефіцит продуктів харчування.

Але на скільки ж зросли ціни в супермаркетах? У цьому розбиралася кореспондетка ТСН Оксана Радіонова, яка порівняла свої чеки за 22 лютого і 22 травня 2022 року.

Супермаркет. Фото: YouTube
Супермаркет. Фото: YouTube

Макарони, морква, картопля, заморожена риба, рибні консерви, банани – такий набір продуктів 22 лютого коштував 440 гривень. А вже в середині травня цей пакет здорожчав на 152 гривні.

Майже вдвічі, за чеком українки, за 3 місяці подорожчали макарони. У лютому дівчина віддала за пів кіло 28,99, а вже в кінці травня - майже 45 гривень.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Порівняння цін в українському супермаркеті за 22 лютого і 22 травня
Порівняння цін в українському супермаркеті за 22 лютого і 22 травня

Через ажіотаж на початку війни підскочили в ціні більшість продуктів тривалого зберігання - цукор, крупи і соняшникова олія, але від шалених цін нас рятують закриті порти. Все, що повинні були продати закордон, залишилося у нас.

"Товари, які ми вирощували на експорт - більшою мірою це зернові - вони у нас не зможуть бути вивезені в цьому році і це означає, що всередині країни це буде дешевше. Його будуть продавати, як завгодно, аби продати. Гречка, олія, зернові - вони коштуватимуть дешевше і утримають ціни",- переконує експерт.

Гречка, супермаркет, фото: Знай.uа
Гречка, супермаркет, фото: Знай.uа

А ось ціни на яйця впали в 2 рази, їх раніше давали на експорт, а зараз не можуть. Тому надлишок обвалив ціну. І, поки порти закриті, яйця будуть дешеві. М'ясо ж подорожчало тільки на кілька відсотків, тому що корми недорогі.

"У квітні зростання склало всього 1,3 відсотка, а в березні - 3 відсотки",- згадує експерт.

А ось овочі зробили різкий стрибок у ціні і звичного перелітнього падіння ціни на них не буде, тому що Херсонщина - основний постачальник овочів на наші прилавки - тимчасово окупована.

Овочі, ринок. Фото: Знай.uа
Овочі, ринок. Фото: Знай.uа

Вартість консерв в Україні теж зросла. І це здорожчання - тільки початок майбутнього зростання, прогнозують економісти.

"Наскільки вдасться утримати макроекономічну стабільність, наскільки швидко буде надходити західна допомога - від цього залежать майбутні ціни",- ділиться економіст.

Нагадаємо рис, макарони і риба - як змінилася ціна на популярні продукти.

Раніше ми повідомляли, що улюблений овоч українців знизився в ціні-скільки треба заплатити за кіло, аграрії обіцяють швидке падіння цін.