Ціна на багато продуктів в Україні починають рости і це помічають багато жителів нашої країни. Зараз, в момент дефіциту палива, не виключений новий стрибок цін.

Чи варто чекати українцям і дефіциту гречки, яка складає традиційний тижневий раціон практично кожного громадянина нашої країни? Про це розповіли експерти в передачі "Сніданок з 1+1".

В Україні подорожчає гречка, фото: Уніан
В Україні подорожчає гречка, фото: Уніан

У полі на Київщині сіють гречку аграрії Національного Інституту землеробства. Тут не тільки працюють над урожаєм, а й вивчають і вдосконалюють насіння різних культур для інших підприємств.

"Посівна проходить в рамках оптимальних термінів. Виконується все вчасно. Як ви бачите, поле підготовлено добре. Сільське господарство все залежить від Бога: дасть Бог погоду - будемо з урожаєм, не дасть - будемо з меншим",- ділиться заввідділу технологій зернових культур Олександр Любчич.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Заввідділу технологій зернових культур Олександр Любчич
Заввідділу технологій зернових культур Олександр Любчич

Заступник директора з питань селекції Олена Костенко розповідає, що зараз збільшився попит на насіння гречки, проса, сої. Тому що ці культури мають гарний внутрішній попит.

З гречкою виявилося не все так просто - Україна наполовину залежить від імпорту цієї культури.

Всього за рік українці споживають 140 тонн гречки, самі вирощуємо всього 70 тонн. Решта 70 тонн - це крупа російського виробництва. Тобто, росія перевозила крупу в Казахстан, там змінювала бирку і так реалізовувала гречку в обхід на заборону України на імпорт товарів з країни-агресорки.

гречка
гречка

Сергій Громовий, виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки попереджає, що росія фактично закрита для поставок гречки і зараз українці сповна відчують її дефіцит і здорожчання.

"Через тиждень-два це призведе до різкого подорожчання. Вона буде не менше 80-90 гривень, залежно від регіону, за кілограм крупи".

Але зараз аграрії, за допомогою Канади, намагаються мінімізувати ці ризики шляхом істотного збільшення посівів гречки. На жаль, це відбудеться тільки з наступним урожаєм.

Нагадаємо, що в Україні назріває дефіцит солодкого перцю: що кажуть аграрії.

Раніше ми повідомляли, що вартість яєць у другій половині травня знову змінилася: актуальні ціни на перепелині та курячі.