Навіть під час війни охочих нагрітися на довірливих українцях чимало. Тому потрібно знати, як телефонні шахраї наживаються на громадянах, щоб не потрапити на гачок.

У пресслужбі "Київстар" розповіли про найпоширеніші схеми телефонних шахраїв.

"Зловживання довірою людей у кіберпросторі не припиняється ні на день! Особливо під час війни. Кібершахраїв ще називають "соціальними інженерами", тобто тими, хто може "зламати" мозок жертви", - зазначили у повідомленні.

Телефонні шахраї, кадр з відео
Телефонні шахраї, кадр з відео

Найпоширеніші схеми телефонних шахраїв:

  • обіцянка грошової винагороди — соціальні виплати, виграші тощо;
  • залякування телефоном, ніби хтось із близьких потрапив у скруту;
  • виманювання даних банківської карти або одноразових SMS-паролів;
  • викрадення телефонного номера в абонентів передплаченої форми зв’язку.

Аби захиститися від шахраїв потрібно дотримуватися кількох правил. Не можна розголошувати PIN-код та СVV-код карти або одноразовий пароль із SMS. Якщо вам обіцяють винагороду, потрібно перевірити цю інформацію на офіційних джерелах.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

За першої підозри про те, що маєте справу з шахраєм, припиніть діалог, негайно кладіть слухавку й не відповідайте на повідомлення. Якщо ми мали справу з шахраєм, то про це неодмінно потрібно повідомити в Кіберполіцію та Поліцію.

Нагадаємо, шахраї підготували для українців нову аферу, обіцяють гроші від держави: не ведіться

Раніше Знай писав, наживаються на чужому горі: в Україні активізувалися шахраї, які "кидають" на гроші при здачі квартири

Також Знай повідомляв, шахраї видурюють гроші від імені ПриватБанку та операторів зв'язку: три найпоширеніші схеми