Українцям пояснили все про їхнє право на щорічну відпустку під час війни - які обмеження діють і скільки днів вони можуть відпочивати зараз.

Всі деталі повідомило Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці.

Зокрема, зазначається, що під час дії воєнного стану діють обмеження та особливості організації трудових відносин, що установлені Законом № 2136-ІХ. При цьому його ч. 3 ст. 1 передбачає, що під час воєнного стану не застосовуються норми законодавства про працю у частині відносин, що врегульовані зазначеним Законом.

Робота з комп'ютером, скріншот: Youtube
Робота з комп'ютером, скріншот: Youtube

Додається, що відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону № 2136-ІХ у період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні. Виходячи з цього, максимальна тривалість відпустки, на яку працівник має право в період дії воєнного стану, становить 24 дні.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

У випадку, якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить понад 24 календарних дні, різниця днів відпустки не втрачається, а має бути надана після закінчення дії воєнного стану.

Відпустка, скріншот: YouTube
Відпустка, скріншот: YouTube

Додається, що протягом дії воєнного стану роботодавець звільнений від обов'язку надавати працівнику відпустки тривалістю більш ніж 24 дні, коли більша тривалість відпустки передбачена працівнику законодавством, колективним і трудовим договором.

Водночас підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і власним коштом можуть встановлювати додаткові у порівнянні з законодавством трудові й соціально-побутові пільги для працівників (згідно ст.9-1 КЗпП).

Робота, скріншот
Робота, скріншот

Раніше Знай писав, ПФУ зробив важливу заяву про виплату пенсій у травні: надходження грошей на рахунки доведеться почекати

Також ми писали, якщо пенсію неможливо доставити до місця проживання: детальна інструкція від ПФУ

Нагадаємо, в Україні спростили умови кредитування: хто може розраховувати на допомогу