24 лютого 2022 року путін підло оголосив війну Україні, обстрілявши вночі міста. З того часу багато українців стали біженцями, почали боятися салютів і шуму пролітаючих літаків.

Найстрашніше - втратити близьких і коханих люде в цій війні. Але також є втрати, які ставлять українців у ступор - це втрати житла чи транспорту.

Що робити в такому випадку розповіла адвокат Олена Кухаренко в своєму блозі.

Село Великий Бобрик на північному сході України, фото: Manu Brabo
Село Великий Бобрик на північному сході України, фото: Manu Brabo

Якщо ви тільки залишаєте свій будинок, забирайте, крім цінностей, правовстановлюючі документи на житло. Якщо так сталося і документи неможливо забрати або вони знищені, потрібно зробити виписку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

По-перше, доведеться фіксувати руйнування. У разі пожежі або аварійного стану, викличте працівників ДСНС для усунення наслідків та складання відповідного акта. Копію акту потрібно зберегти.

Війна в Україні
Війна в Україні

Необхідно буде також звернутися до райдержадміністрації із заявою про складання акта обстеження житла або складати його самостійно з сусідами. В даному випадку вони можуть виступити свідками і їх письмові пояснення не завадять. Самостійно зробити фото - та відеофіксацію руйнувань та зберегти фото/відео ЗМІ щодо відповідних фактів.

Якщо якимось дивом, десь у вас залишилися чеки на побутову техніку і фото цього майна до пригод, то це буде не погано. Якимось дивом - це може бути ваш адвокат.

"У моїх двох клієнтів по розділу майна, чиї будинки були зруйновані, залишилися чеки навіть за пошиття штор, вбудовану кухню і абажур, куплений з Амазона", - згадує Олена.

Війна. Фото: Макс Левин
Війна. Фото: Макс Левин

По-друге, необхідно звернутися із заявою про злочин в правоохоронні органи з наданням перерахованих вище доказів руйнування майна і обов'язково отримати виписку з ЄРДР.

Варто відзначити, що отримати страховку за автомобіль не вийде. Адже військові дії є і визнані в Україні форс-мажором.

Автомобіль. Фото: скрін youtube
Автомобіль. Фото: скрін youtube

Українці, які залишились без житла зможуть подати заявку на відшкодування вартості майна. Визначення збитку і збитків здійснюється за різними напрямками і з повним списком можна ознайомитися в "Порядку визначення збитків та збитків, завданих Україні, внаслідок збройної агресії РФ" затвердженому КМУ від 20.03.2022.

Нагадаємо, що Україні загрожує дефіцит овочів: чого можемо не побачити на прилавках цього року.

Раніше ми повідомляли, як повернути гроші і яку суму відшкодують, якщо гривні пошкодив вогонь.