18 квітня розпочався Страсний тиждень і особливе місце у ньому посідає Чистий четвер, який випадає на 21 квітня. Православні вірять, що в священну дату потрібно купатися, прати речі, очищаючи тіло і дух.

Чистий четвер або ще Великий четвер традиційно відзначається за три дні до Великодня. В останній четвер перед Великоднем віряни згадують такі ключові події земного життя Ісуса, як Таємна вечеря, обмивання ніг апостолів. У храмі проходить служба, згадуються випробовування, які Ісус пройшов перед стратою.

Традиції на Чистий четвер

У цей день особливу увагу приділяють чистоті. За традицією потрібно скупатися в ніч з середи на четвер. Вода в цей час має цілющу силу – можна змити порчу, гріхи і хвороби. Після купання необхідно облитися холодною водою, а вмиватися краще з ємності, в яку ви попередньо покладіть срібну ложку або будь-яку прикрасу.

Чистий четвер
Чистий четвер / Скріншот

За церковними настановами найкраще паску пекти в Чистий четвер або у Велику суботу. Раніше паска готувалася цілу добу, в середу готувалася опара для паски, яку на цілу ніч напередодні Чистого четверга ставили у тепле місце. Процес приготування паски вважався особливим, нерідко всіх виганяли з хати, щоб не заважали підійти тісту, та читали молитву.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще


Прикмети на Чистий четвер

В цей день не варто давати в борг, оскільки разом з позиченими грошима достаток на весь рік покине оселю. Якщо в цей день йде дощ, то залишок весни цього року буде прохолодним.

Чистий четверг: джерело: скріншот з YouTube
Чистий четверг: джерело: скріншот з YouTube

Якщо на Чистий четвер тепла, сонячна погода, літо буде раннім, а травень лагідним. На Чистий четвер слід прибрати в оселі, а у воду для миття підлоги покласти монети – до багатого року.


Яке свято 21 квітня 2022

Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день секретаря, День професійних адміністративних працівників, День валіз, Всесвітній день творчості та інноваційної діяльності, День "Iron Maiden", День "Гучних слів", Всесвітній день кроншнепа.

Нагадаємо, погода 24 квітня принесе українцям дощі, але обрадує весняним теплом: прогноз від Наталії Діденко на Великдень

Раніше Знай писав, рецепт святкового печива на Великдень від королівських кондитерів: Єлизавета II розуміється на солодощах

Також Знай повідомляв, як зробити патріотичні крашанки на Великдень в домашніх умовах - гості будуть в захваті