В Україні почала знижуватися ціна нерафінованої соняшникової олії через проблеми з поставками за кордон, зокрема в країни ЄС.

Партії продукту, відправленого на експорт, застрягли на сухопутних кордонах з ЄС. Це сталося через відсутність морського експорту і наявністю великих запасів у переробних підприємств, передає " Тoday.uа".

Скрін, відео YouTube олія
Скрін, відео YouTube олія

Як розповіли експерти, зростання пропозиції ніяк не пов'язане з рівнем попиту. На даний момент поставки соняшникової олії в країни ЄС залишаються затребуваними, проте порушення логістики через війну не дозволяють доставляти продукт. На цьому тлі в Україні фіксують збільшення пропозиції.

Проблеми з поставками в країни ЄС і логістичні збої вже відбилися на цінах на соняшникову олію. У період першої декади квітня 2022 року вартість виробництва соняшникової олії впала в середньому на 9-13% - до 1300-1400 доларів за тонну. В деякі дні ціни падали до рівня 1200 доларів за тонну продукту.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Соняшникова олія. Фото: Today.ua
Соняшникова олія. Фото: Today.ua
Соняшникова олія. Фото: Today.ua

Експерти відзначили, що Україні дефіцит соняшникової олії не загрожує. Однак, все ж аграрії попереджають про скорочення площ вирощування баштанних, цибулі та томатів в поточному році, оскільки основні виробничі регіони потрапили в зону бойових дій.

Нагадаємо, ціни на борщовий набір зросли з початку року на 20 гривень: як і з чого тепер готувати борщ

Раніше Знай писав, продукти, одяг, житло і транспорт: як війна вплинула на ціни в Україні в березні

Також Знай повідомляв, гречка 59 гривень і цукор по 26: як в Україні змінилися ціни у воєнний час, статистика від Мінфіну