У Держстаті повідомили про те, що індекс споживчих цін (ІСЦ) в січні 2022 року сягнув 104,5 відсотків. Про це повідомили у виданні Ligazakon.net.

На споживчому ринку в березні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 6,2 відсотки.

Найбільше (на 21,3 відсотки та 15,5 відсотків) подорожчали фрукти та овочі. На 9,8–3,5 відсотків зросли ціни на рис, продукти переробки зернових, цукор, сало, соняшникову олію, рибу та продукти з риби, макаронні вироби, масло, молоко, сир та яйця, безалкогольні напої, м’ясо та м’ясопродукти.

Скрін, Держстат, ціни в березні
Скрін, Держстат, ціни в березні

Скрін, Держстат, ціни в березні
Скрін, Держстат, ціни в березні

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Одяг і взуття подорожчали на 13,0 відсотків.

Зросли ціни (тарифи) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива - на 0,5 відсотків. Це сталося в основному через підвищення цін на оренду житла на 4 відсотки, утримання та ремонт житла – на 2,2 відсотки.

Ціни на охорону здоров’я зросли на 5,6 відсотків, у першу чергу через подорожчання фармацевтичної продукції на 8,1 відсотків.

Скрін, Держстат, ціни в березні
Скрін, Держстат, ціни в березні

Підвищення ціни на транспорт - на 4,2 відсотків, спричинене зростанням цін на паливо та мастила на 7,7 відсотків.

Бухгалтерам радять враховувати, що індексація має проводитися у тому випадку, коли ІСЦ перевищує поріг індексації. Цей поріг становить 103 відсотки (п. 11 Порядку № 1078).

Шукати коефіцієнти (суми) індексації заробітної плати у 2022 році там порадили у спеціальному довіднику за посиланням.

Зарплата. Фото: dengi.ua
Зарплата. Фото: dengi.ua
Зарплата. Фото: dengi.ua

Разом із тим важливо зауважити, що у квітні 2022 року право на поточну індексацію отримали право працівники, яким посадові оклади востаннє підвищували у жовтні-листопаді 2021 року.

Наразі індексація складає при базовому місці:

  • За жовтень - 109,16 гривень,
  • За листопад - 86,84 гривні.

Крім того, правом на поточну індексацію можуть скористатися і ті працівники, у яких підвищення відбулося у березні 2021 року або ще раніше.

Зарплати українців, кадр з відео
Зарплати українців, кадр з відео

Раніше повідомлялося, що россійські окупанти зламали сторінку глави ДПСУ в фейсбук і поширили фейк про вбивство прикордонників

Також,проводять приховану мобілізацію, стан противника підірвано: оперативна інформація про російське вторгнення на 18 березня

Крім того, стало відомо, що 25,50 гривень за пшеничний: в Україні з початку війни хліб став дешевшим, статистика з супермаркетів.