Сьогодні, 11 квітня, світ відзначає Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона, а православні – ще й день святого Кирила.

Чим страшний «Паркінсон»?

Хвороба Паркінсона - це хронічне прогресуюче захворювання ЦНС. Вона призводить до інвалідності, при цьому людина лишається при ясній свідомості.

Хворобою Паркінсона у світі хворіють приблизно 10 мільйонів осіб. Найчастіше це люди старші за 40 років, але відомі випадки розвитку захворювання і в молодших осіб. Частіше хворіють жінки.

Лікарня, фото: скріншот з відео
Лікарня, фото: скріншот з відео

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Яке сьогодні церковне свято:

Православні християни відзначають сьогодні, 11 квітня, день пам'яті Іліопольського диякона, священномученика Кирила. В народі цей день називають святом Берези.

Святий Кирило мешкав у Фінікійському місті Іліополі в IV столітті нашої ери. Він був ідеологом знищення багатьох язичницьких ідолів, за що і був убитий. Кару йому вибрали страшну – розірвали тіло на шматки. За це Господь наслав на мучителів сліпоту, виразки і інші страшні хвороби.

Також сьогодні згадують ще одного борця з ідолами - священномученика Марка. Він не лише руйнував язичницькі святині, але й будував на їхньому місці християнські храми.

Церква, православні свята - фото ПЦУ
Церква, православні свята - фото ПЦУ

У кого іменини:

Хлопчика, який народився 11 квітня, можна назвати Марком, Кирилом, Остапом, Іваном, Ісаком, Потапом, Пилипом, Євстахієм.

Заборони 11 квітня:

Заборонена фізична праця, прибирання в житлі чи в дворі, відвідування розважальних закладів.

Під табу – лайка і погані слова.

Що можна робити 11 квітня:

Цього дня спостерігали за деревами – якщо листочки першими зявилися на березі, то літо буде спекотне. А якщо на вільсі – то дощовим.

Також в цей день збирали березовий сік, гілочками цього дерева прикрашали хати. Вірили, що береза вбереже дім від блискавки.

Скрін, відео YouTube береза
Скрін, відео YouTube береза

Народні прикмети:

  • В березах багато соку – літо буде дощовим.
  • Лебеді вже прилетіли – весна буде тепла.
  • Чутно грім – до похолодання.
  • Яка погода 11 квітня, така й 11 жовтня.
  • Хмари летять швидко - до теплої погоди.

Сни, побачені в ніч з 10 на 11 квітня, часто збуваються. Якщо сон наснився вдень – до сліз і хвилювань.

Раніше Знай писав, Благовіщення Пресвятої Богородиці: як передбачити погоду і врожай, головні прикмети.

Також ми писали, погода на Благовіщення подарує українцям багато сонечка і тепла: "Вказує на перемогу".

Нагадаємо, як вигнати ворога з української землі: глава УГКЦ Блаженніший Святослав вказав правильний шлях