Навіть одне деревце, яке не прижилося здатне неабияк зіпсувати настрій садівникові. Тому кожному садівникові потрібно знати причини, по яких це відбувається, щоб виправити свою помилку.

Причина 1. Купівля непідходящого саджанця


Спокуса купити цікавий сорт вкрай великий і зростає з кожним днем. Однак брати деревце у невідомого постачальника завжди ризик. Навіть якщо припустити, що це саме той сорт, який обіцяє продавець, шансів отримати урожай все одно небагато.

В таких умовах найчастіше продаються слабкі, хворі або неакліматизовані саджанці, вирощені без дотримання агротехніки.

Причина 2. Загублена до посадки коренева система саджанця


Дерева з відкритою кореневою системою купувати має сенсу - вже через 6 годин коріння почнуть пересихати, а приживлюваність різко падати. Інша справа - саджанці з корінням в глиняній бовтанці, вони здатні зберігатися 3-4 дні.

Причина 3. Надмірна обрізка коренів


Багато садівники перед посадкою саджанця уважно оглядають кореневу систему і частково її вкорочують. Дуже важливо в цей момент не перестаратися, адже відновлення коренів для молодого дерева вкрай енерговитратно.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Чому гинуть саджанці
Чому гинуть саджанці

Причина 4. Неправильна підготовка посадкової ями


Готувати яму необхідно до того, як ви підете за саджанцем. На важких грунтах її глибина і діаметр повинні бути не менше метра, на легких досить 75 см. На дно викопаної ями насипається 5-7 см дренажу, зверху горбок родючого грунту, потім встановлюється саджанець і яма заповнюється до країв.

Причина 5. Перезволоження

Найчастіше дачі розташовуються на перезволожених ділянках з близькими грунтовими водами. Дерева в такому випадку не розвиваються і швидко гинуть. Однак, можна вибирати саджанці, щеплені на слаборослий клоновий підщеп, з поверхневою кореневою системою. Звичайно, вибір сортів і видів сильно скоротиться, але рослини зможуть прижитися.

Чому гинуть саджанці
Чому гинуть саджанці

Причина 6. Загущена посадка


На стандартних 6 сотках хочеться розмістити і город, і сад, і галявину, тому місця завжди не вистачає. Крім того, молоді саджанці виглядають такими тоненькими, що садівники часто садять їх ближче один до одного, ніж рекомендовано. В такому випадку порушується світловий режим, повітрообмін, розвиваються хвороби, знижується урожай.

Причина 8. Несвоєчасна обрізка саджанця


Спровокувати ослаблення або загибель дерева в перші 2-3 роки життя може і послепосадочная обрізка. Справа в тому, що найбільші бруньки у молодих деревах розташовуються на кінцях гілок. Саме вони потім утворюють листя, яка необхідна будь-якій рослині. Однак якщо ці гілки обрізати це призведе до висушування кори гілок і недостатнього розвитку.

Нагадавши, Як правильно вирощувати перці на власному городі: хитрощі, які допоможуть зібрати величезний урожай. Як виростити величезний урожай перцю на власному городі

Раніше Знай писав, Як правильно вирощувати перці на власному городі: хитрощі, які допоможуть зібрати величезний урожай

Також Знай повідомляв, яку розсаду потрібно обов'язково висадити в лютому: хитрощі вирощування овочів і квітів від досвідчених дачників