Польський Сейм схвалив закон про допомогу українським біженцям. Цей закон регулюватиме питання перебування українських біженців у Польщі, а також їхню соціальну підтримку.

Про це повідомляє Onet.pl.

За закон про допомогу українським біженцям проголосувало 439 депутатів, в той час як проти – тільки 12. Тепер після підтвердження особи українські біженці зможуть отримати податковий номер PESEL, а їх перебування в Польщі може тривати 18 місяців з продовженням на аналогічний термін.

Скрін, відео YouTube біженець
Скрін, відео YouTube біженець

Також цей закон торкнеться і поляків, які приймають у себе сім'ї з України. Вони зможуть отримають від місцевої влади підтримку - 40 злотих на день протягом двох місяців, тобто близько 1200 злотих на місяць. Для компенсації цих витрат буде створено резерв спеціального призначення для підтримки органів місцевого самоврядування.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Українські біженці матимуть право користуватися державними послугами, включаючи польську охорону здоров'я, а також віддавати дітей до польських шкіл. До того ж, у разі працевлаштування вони зможуть претендувати на соціальні програми, включаючи 500 плюс.

Українські біженці на кордоні Польщі. Фото: АР
Українські біженці на кордоні Польщі. Фото: АР

Що цікаво, цей законопроект викликав обурення опозиції через включення в нього норми, яка ніяк не стосувалася українських біженців. Це стосується пункту про звільнення від кримінальної відповідальності державних службовців за рішення, прийняті під час пандемії COVID-19. Зрештою цю норму вдалося відхилити.

Нагадавши, ЗСУ знищили російську техніку в Харківській області: мінус 500 одиниць техніки одним обстрілом

Раніше Знай писав, секретар РНБО Данилов зізнався, що в РФ вже змінилися 8 генералів: "вони у відчаї"

Також Знай повідомляв, син радниці Бориса Джонсона прибув воювати в Україну в якості добровольця: "я навіть не сказав мамі"