В Мережі почали розповсюджувати інформацію про фейк, який набуває масштабних розмірів, головне - не панікувати, та перевіряти інформацію в достовірних джерелах.

У Telegram-каналі НАБУ, Національна асоціація банків України, попереджають українців про фейк, який шириться у просторі телеграм-каналів. Йдеться про зняття готівки у терміналах. В повідомленні НАБУ попереджають, що жодних обмежень офіційні банки не оголошували.

Банкомат. Фото: youtube
Банкомат. Фото: youtube

"У телеграм-каналах поширюється інформація про те, що найбільші банки України разом з урядом тестують можливість обмеження зняття грошових коштів із карток і банківських рахунків громадян та начебто ця дія проводиться в межах підготовки до відсічі озброєної агресії", - пишуть представники Незалежної асоціації банків України.

У повідомленні зазначають, що Monobank, Ощад і Приват не планують обмежувати зняття готівки, а інформація схожа на фейк або навіть шахрайство.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

"Жодної паніки! Обмежень на зняття грошових коштів зі сторони банків – не планується. Вочевидь, це – провокація або ж звичайне шахрайство. Зберігайте спокій та будьте уважними", - запевнили у НАБУ.

В НАБУ наголосили, що подібних обмежень запроваджувати не планують, а також закликали не реагувати на такі фейкові повідомлення, які можуть з’явитися на тлі чуток про війну.

Наголошується, що такі дії можуть бути провокацією з боку агресора, спрямованої на підрив банківської системи України. Не виключено, що такі чутки запускають шахраї, адже на тлі паніки їм буде простіше отримати гроші українців.

Нагадаємо, раніше у мережі ширять фейк та списують гроші з карток "на потреби військових ЗСУ".

Як повідомляв портал "Знай.ua", стало відомо, як погасити платіжку за газ "ковідною" тисячею

Також "Знай.ua" писав, що в Україні за 2021 рік зросла смертність, населення скоротилося на 420 тисяч осіб.