Наші читачі знають, що щорічно в Україні 20 лютого відзначається День пам'яті Героїв Небесної Сотні. Саме в цей день, вісім років тому, загинуло найбільше учасників Революції Гідності на Майдані – 48 осіб. Ще 157 отримали травми, 68 з них – вогнепальні поранення.

У ніч на 20 лютого було оголошено перемир'я, проте з ранку зіткнення спалахнули з новою силою. Протистояння між українцями і режимом тодішнього президента Віктора Януковича досягло свого апогею.

Над Майданом стояв дим, за допомогою "вогневої барикади" протестувальники намагалися захиститися від атаки з боку "Беркута". До місця протистояння з'їжджалися "швидкі".

Рідні Героїв Небесної Сотні, фото Громадське
Рідні Героїв Небесної Сотні, фото Громадське

Популярні новини зараз
Для ФОП вступили у дію нові правила За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову
Показати ще

Незабаром стало відомо, що силовики відкрили вогонь на Інститутській. З вогнепальної зброї стріляли в тому числі і по жінкам, медикам, журналістам.

Віталій Захарченко - тодішній глава МВС, офіційно визнав, що правоохоронцям було видано вогнепальну зброю о 16:00. Паралельно в Раді опозиція зібрала кворум, почалося екстрене засідання. Увечері нардепи ухвалили постанову, яка засуджує насильство в Україні і поклала край кровопролиттю.

Небесна сотня, фото: Unian
Небесна сотня, фото: Unian

Наступного дня, 21 січня, влада офіційно визнала загиблих на Майдані активістів жертвами. Увечері в центрі Києва пройшло прощання з Небесною сотнею, під час якого звучала пісня "Плине кача...". Вона стала українським народним реквіємом.

Українці пам'ятають про подвиг Небесної сотні, фото: Reuters
Українці пам'ятають про подвиг Небесної сотні, фото: Reuters

105 Героям Небесної Сотні посмертно присвоєно звання Герой України, а троє іноземців - громадянин Білорусі Михайло Жизневський і громадяни Грузії Зураб Хурція і Давид Кіпіані – посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної сотні.

Раніше повідомляли, українці можуть залишитися без двох вихідних: чому скасовують святкування 8 березня та 1 травня.

Як повідомляв Знай.uа, 64% українців впевнені, що герої ЗСУ зможуть відбитися від вторгнення Росії, 25% не вірять у можливість нападу.

Знай.uа писав, біженці з Донбасу не можуть знайти притулок у Ростові: сплять в автобусах, харчуються бутербродами.