Прийшов час розповісти нашим дорогим читачам детально, що ж це за свято таке - Стрітення Господнє. Як відомо, православні християни, у вівторок, 15 лютого, за традицією, ходять в храм сповідатися і причаститися. Раніше люди вірили, що молитви на Стрітення мають особливу силу.

Було прийнято здійснювати добрі справи, допомагати бідним, хворим і нужденним. Щоб весь рік жити в достатку, 15 лютого потрібно було нагодувати бездомних тварин.

Про це стало відомо з інформації в Православному календарі.

Традиційним святковим частуванням були млинці. Пекли і бублики, але їх згодовували худобі, щоб захистити його від хвороб. У цей день було прийнято запрошувати до себе родичів, ходити в гості, збиратися всією сім'єю за святковим столом.

Стрітення Господнє, скріншот: YouTube
Стрітення Господнє, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Освітлена вода і свічки

На Стрітення освячували воду, вона цінувалася, як і водохресна. Колись цю цілющу воду починали збирати з бурульок, що капають під час відлиги. У народі вірили, що така вода лікує хвороби, рани, позбавляє від пристріту і псування. Їй кропили воїнів перед серйозним боєм, а також вулики на початку сезону, окропляли домашню худобу, коли перший раз виганяли на пасовище після довгої зими.

Крім води в церквах було прийнято освячувати свічки. Їх залишали в будинку на весь рік, використовували, як оберіг. У народі вірили, що ці свічки можуть врятувати будинок від бід і пожеж, членів сім'ї – від хвороб і пристріту, а майбутній урожай – від граду.

Молитва, фото: Unian
Молитва, фото: Unian

Їх запалювали в особливих випадках, але першу-після приходу з церкви додому, щоб уберегти посіви і плодові дерева від морозу. Ще могли запалити, якщо раптом розігралася негода, недалеко від будинку почалася пожежа, хтось важко захворів, а також після смерті родичів. Захворіти на Стрітення – поганий знак, він попереджає про те, що і в майбутньому можливі проблеми зі здоров'ям.

Наші предки звертали увагу на погоду:

● Якщо ввечері вдарив мороз, видно зоряне небо-весна буде пізньою, холодною, зі снігопадами.

● Сніг 15 лютого передрікав дощову і довгу весну. Заметіль або хуртовина говорили про те, що не варто розраховувати на хороший урожай. Багато що залежало і від часу снігопаду. Якщо він пішов вранці, можна чекати весну, вдень-березень місяць буде холодним, але в квітні погода різко зміниться, а якщо ввечері – зима буде довгою, а літо – холодним. Чим більше снігу випаде в цей день, тим дощовіше буде весна.

Сніг. Фото: скрін youtube
Сніг. Фото: скрін youtube

● Крапель, відлига - весна прийде рано, в цьому році вродити пшениця.

● Вітер в цей день говорив про те, що можна розраховувати на великий урожай фруктових дерев.

Заборони на 15 лютого

У цей день, як і в інші православні свята, не можна було виконувати важку і брудну роботу, прати, прибирати, топити баню. І, звичайно, не дозволялося сваритися або лаятися, сумувати і сумувати.

Але були і традиції, пов'язані саме з 15 лютого:

● У цей день не можна було вирушати в далеку дорогу, подорож. Вважалося, що людина, яка порушила заборону, довгий час не зможе повернутися додому. Це прикмета з'явилася не випадково. Після 15 лютого погода мінлива. І можна загрузнути в грязі або застрягти в заметі

● За прикметами, не можна класти гроші на стіл, а інакше будинок покине удача, рік буде безгрошовим. Не варто зберігати гроші, а інакше сім'я потребуватиме.

Молитва, скріншот: YouTube
Молитва, скріншот: YouTube

● 15 лютого не можна було давати в борг або ж позичати гроші. Передаючи комусь навіть невелику суму, можна втратити удачу, будь-які позики віщували фінансові труднощі і сварки з близькими людьми. Повернення грошей, позичених до свята – до значної грошової винагороди в майбутньому.

● Втрата грошей в цей день - до удачі, можна сподіватися на фінансовий успіх, багатство. Піднімати з землі чужі монетки і купюри не варто, на них може бути псування.

Раніше повідомляли, Стрітення Господнє - 15 лютого: народні прикмети , традиції-чого не можна робити вдома, щоб не накликати біду.

Як повідомляв Знай.uа, поздоровлення в смс зі Стрітенням Господнім.

Знай.uа писав, погода 15 лютого підготує українців до довгоочікуваної весни: пора змінити шубки на пальто.