Україна опинилася на межі паперової кризи, все через те, що багато макулатури продають закордон. Вже зараз галузі, які використовують якісний папір відчувають дефіцит. Найбільше це зараз торкнулося вітчизняних видавництв.
Про це повідомляють "Факти ICTV".
Останнім часом "ковідна" тисяча стимулювала людей до активного читання та покупки книг. Однак вже зараз видавництва не встигають виконувати замовлення, бо сировини для якісного паперу не знайти – використовують для переробки всі газети, проте це не рятує.
Такий дефіцит паперу вже незабаром може спричинити здорожчання книг. Експерти переконані, що ціна на книги може збільшитися на третину.

Тетяна Гринюк, скріншот
Тетяна Гринюк, скріншот

"Кожного місяця тільки нашій друкарні потрібно 800 тонн різного білого паперу, але купити ми в змозі максимально половину від цього обсягу", - розповіла генеральна директорка друкарні "Фактор-друк" Тетяна Гринюк.

Наразі в Україні 8 фабрик виготовляють папір, однак лише дві з них постачають спеціальний якісний папір для книжок. Однак під час пандемії збільшилися онлайн продажі, саме тому майже всі виробництва переформатуватися під сучасні потреби й почали виготовляти пакувальні матеріали.

Друкарня, скріншот
Друкарня, скріншот

Багато друкарень купували папір для книжок закордоном, але зараз ціна стала надто високою - 1800 євро за тонну, що майже вдвічі більше ніж торік. Однак навіть за таку ціну його важко придбати, адже через дефіцит у Європі встановили квоти на обмежену кількість для імпорту.
Хоч якось згладити дефіцит паперу може макулатура, однак зараз левова її частка продається закордон. Асоціація видавців переконує, якщо найближчим часом у це не втрутиться держава, то книжки в Україні здорожчають щонайменше на третину, до того ж наполовину можуть зменшитися наклади. При цьому друкарні не зможуть виготовити навіть шкільні підручники.

Популярні новини зараз
Українців попередили про "важкі" платіжки за світло "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить
Показати ще