У мережі розповіли про український шедевр, який увійшов до програми Гарварда. Що потрібно знати про фільм" Тіні забутих предків", що увійшов до двадцятки кращих картин світу і народів.

Справа в тому, що не так давно Гарвардський університет включив його в список обов'язкових для перегляду студентам, які претендують на вищий ступінь в кінознавстві.

Про це написали у спільноті "Запорізькі берегині" у соціальній мережі Facebook.

Олена Шевчук зазначає, що не можна назвати себе експертом кіно, якщо ви не дивилися "Тіні забутих предків". Цією картиною захоплювалися Мартін Скорсезе, а також Федеріко Фелліні.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Фільм знімали 1,5 року, значно довше, ніж планували. Параджанов не хотів поспішати і ігнорував численні догани за повільні зйомки.

Навіть незважаючи на те, що до місця зйомок потрібно було пробиратися кілька десятків кілометрів через Карпатські зарості, вони перезнімали деякі сцени по кілька разів, щоб довести все до ідеалу.

"Режисер розумів, якщо він не відчуватиме гуцулів-стрічка не вийде. Тому навідувався на весілля і похорон, ходив на долини до вівчарів і єдиний з усієї знімальної групи жив не в готелі, а в звичайній гуцульській родині – як сам він говорив біля джерела натхнення. Параджанов не допускав фальші. Замість статистів-справжні гуцули у своєму одязі. Народна музика і закадрові голоси теж в їх виконанні" - йдеться в повідомленні під постом.

Вперше фільм подивилися 24 серпня 1965 року, і показали його в сільському клубі для акторів масовки, а для кожної жінка Параджанов привіз по хустці.

Офіційна презентація в київському кінотеатрі "Україна" пройшла зі скандалом. На сцену піднялися Іван Дзюба, Василь Стус, В'ячеслав Чорновіл і виступили проти арештів серед інтелігенції. Фільм після цього фактично заборонили до показу, але, це не завадило йому стати неймовірно успішним.

Нагадаємо, як Іван Миколайчук потрапив у фільм" Тіні забутих предків " після затвердження головного героя

Раніше повідомлялося, що режисер фільмів "Selfieparty " та" Штольня " Любомир Левицький потрапив у ДТП

Також, львів'янин показав побут карпатських пастухів через об'єктив фотокамери