У Європі ціна на газ впала майже нижче ніж $900 за тисячу кубометрів після зростання постачань газу "Газпрому" українським коридором та падіння реверсу до Польщі.

Про це свідчать дані лондонської біржі ICE.

Так, стало відомо, що у вівторок найближчий (березневий) ф'ючерс на TTF на біржі ICE Futures знизився до $898 за тисячу кубів. Що цікаво, у січні середня вартість контракту "на день уперед" на TTF становила $976, у грудні - $1310 за тисячу кубометрів.

Варто зазначити, що зниження цін відбувається на тлі збільшення прокачування російського газу через територію України. Станом на 1 лютого 2022 року номінація на прокачування газу через Україну підвищилася до 107,7 млн куб. м, що близько до величини бронювання за довгостроковим контрактом (109 млн куб. м).

Скрін, відео YouTube ціна на газ
Скрін, відео YouTube ціна на газ

Популярні новини зараз
Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього
Показати ще

У січні цей показник становив у середньому 54 млн куб. м на добу (щонайменше 43 млн куб. м та щонайбільше 74 млн куб. м), що вдвічі менше, ніж передбачено довгостроковим контрактом. До того ж потік газопроводом "Ямал-Європа" у вівторок впав майже в шість разів до понеділка.

Наразі з усіх експортних газопроводів "Газпром" пріоритетно завантажує "Північний потік" (170 млн куб. м на добу), потім йде завантаження українського газотранспортного коридору (за довгостроковим контрактом заброньовано 109 млн куб. м на добу). До того ж газопровід "Ямал-Європа" має замикаючу роль, адже "Газпром" не прокачує його газом з 21 грудня.

Однак, експерти зазначають, що з урахуванням уже повного завантаження українського коридору, черга може дійти і до використання потужностей газопроводу "Ямал-Європа".

Нагадаємо, "золоті" літри: на українських АЗС рекордно злетіли ціни на бензин і дизель. На українських АЗС стрімко зростають ціни на автомобільне паливо.

Також Знай повідомляв, українець розморозив магазинну рибу і обімлів: "З-під луски стирчали...". Куплена в магазині рибка виявилася з неприємним сюрпризом, їсти не захочеться

Раніше Знай писав, українців позбавлять субсидій і змусять повернути гроші до бюджету: у Мінсоцполітики готують перевірки