Щорічно 29 січня українці вшановують пам'ять Героїв Крут - Захисників України, які в 1918 році, 29 січня, на залізничній станції Крути, в 130 км на північний схід від Києва, вступили в бій з російськими більшовиками.

Незважаючи на нерівність сил, ця битва призвела до затримки російського наступу на Київ на кілька днів, що дозволило українській делегації укласти Берестейський мирний договір з державами Четверного союзу, який тоді врятував молоду українську державність.

Про це з історичною довідкою нагадує ukrinform.

Пам'яті Героїв Крут, фото: ukrinform
Пам'яті Героїв Крут, фото: ukrinform

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині, під час наступу на Київ військ більшовицької Росії під керівництвом полковника Михайла Муравйова. З кінця грудня 1917 загін Першої Київської юнацької школи ім. Б. Хмельницького під командою сотника Гончаренка обороняв станцію Бахмач, важливий залізничний вузол на кордоні УНР та РРФСР.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

27 січня 1918 року до них надійшло підкріплення з Києва - 1-ша сотня новоствореного Студентського куреня, складена з добровольців-студентів Українського народного університету, Київського університету Святого Володимира (нині ім. Шевченка), гімназистів старших класів українських гімназій на чолі з сотником Омельченком.

День пам'яті Героїв Крут, фото: facebook.com/mvs.gov.ua
День пам'яті Героїв Крут, фото: facebook.com/mvs.gov.ua

Українські війська зайняли оборону біля станції Крути. Вранці 29 січня 1918 р.почався наступ на українські позиції 4-тисячного більшовицького загону петроградських і московських червоногвардійців. Українське військо, якому судилося вступити в криваву сутичку з цією ордою, налічувало близько 300 бійців студентського куреня, 250 – першої української військової школи і майже 40 гайдамаків – ось і все.

День пам'яті Героїв Крут, фото: facebook.com/mvs.gov.ua
День пам'яті Героїв Крут, фото: facebook.com/mvs.gov.ua

Бій тривав до вечора. Завдяки вигідній позиції і героїзму бійців, українцям вдалося завдати росіянам значних втрат і стримати наступ до темряви. Потім під тиском ворога більшість підрозділів організовано відступили до ешелонів на станції неподалік і вирушили в бік Києва, руйнуючи за собою залізничні колії. Але одна Студентська рота - 27 юнаків, заблукавши в темряві, повернулася до станції Крути, яка на той час вже була зайнята більшовиками. 27 полонених юнаків (студентів і гімназистів) були розстріляні. Наймолодшим полеглим було по 16 років.

Всього в бою під Крутами загинуло з українського боку, за різними оцінками, 70-100 осіб. Втрати більшовицьких військ сягали 300. Після розстрілу більшовики не дозволили місцевим селянам поховати тіла загиблих. Лише після звільнення Києва від червоних, за розпорядженням українського Уряду, 19 березня 1918 ода відбулися урочисті похорони полеглих у бою під Крутами на Аскольдовій могилі.

За радянських часів могили полеглих під Крутами були зруйновані. Десятиліттями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як в зарубіжній, так і у вітчизняній історіографії.

Після здобуття Україною незалежності подвиг Героїв Крут зайняв гідне місце в пантеоні національної слави, став символом патріотизму і жертовності в боротьбі за державну незалежність.

Раніше повідомляли, охорона Зеленського перекрила шлях воїнам ЗСУ, в мережу просочилося відео.

Як повідомляв Знай.uа, перші українські "кіборги": 29 січня вшанують Героїв Крут, які зупинили армію більшовиків у 1918.

Знай.uа писав, ми пам'ятаємо: українці вшанували пам'ять Героїв Крут.