Хірурги і лікарі можуть залишитися без роботи, після того як робот зі штучним інтелектом успішно провів інтенсивну операцію на кишечнику свині практично без допомоги людини.

Відповідну публікацію розмістили на порталі «Daily Star»

Лікарі можуть задатися питанням, чи були ці сім років в медичній школі витрачені з користю після того, як робот успішно прооперував свиню.

Робот наклав понад 86 швів чотирьом різним свиням. Повідомляється, що він міг робити це автономно без будь-якої допомоги людини в двох з трьох випадків, в той час як лікарі були поруч, щоб направляти його в інші моменти.

Більш того, результати були приблизно такими ж хорошими, як у людей-хірургів через тиждень після процедури.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Вчені, що стоять за експериментальною хірургією, вважають, що ми знаходимося на шляху до повністю автономної роботизованої хірургії протягом наступних кількох десятиліть.

Робот Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) провів складну операцію, в ході якої йому потрібно було з'єднати два кінці кишечника свиней разом.

Це дуже складна процедура для хірургів і може бути дуже небезпечною, особливо якщо руки людини-хірурга злегка тремтять або він накладає шов не в тому місці.

Робот
Робот

Перевага використання робота полягає в тому, що їх руки не трясуться, і вони можуть виконувати дуже точні повторювані рухи за допомогою комбінації ШІ і роботизованих інструментів.

"Робот провів процедуру на чотирьох тваринах і дав значно кращі результати, ніж люди, які виконують ту ж процедуру", — сказав доктор Крігер, вчений, який брав участь у проекті.

Хоча роботизовані операції, подібні до цієї, як і раніше вимагають людського спостереження, одного разу вони можуть знизити навантаження на лікарів і хірургів NHS, оскільки для виконання делікатних операцій і процедур потрібно менше персоналу.

Вчені також експериментували з хірургічними роботами з дистанційним керуванням. З появою 5G хірурги з'явиться можливість проводити операції пацієнтам за тисячі миль по всьому світу.

Це було випробувано на початку 2014 року, коли доктор Мехран Анварі використовував хірургічного робота для проведення операцій на людях на відстані 250 миль, використовуючи тільки Інтернет.

Нагадаємо, що вчені навчилися відрощувати жабам лапки.