Ковбаса вже багато років у п'ятірці найпопулярніших продуктів, які купують українці. Однак, щодо її складу виникає багато сумнівів, адже часто можна зустріти хімічні барвники, підсилювачі смаку, загущувачі, відходи з м'яса та птиці – іноді навіть зіпсовані.

Для того аби виготовити справжню якісну варенку на виробництві використовують 25 кілограмів яловичини, 70 кілограмів свинини, 3 кілограми курячих яєць та 2 кілограми сухого молока, розповіли журналісти "Факти ICTV".

Супермаркет, фото Знай
Супермаркет, фото Знай

Щоб обрати якісну ковбасу перш за все не потрібно плутати вищий ґатунок з першим. Все через те, що за державним стандартом вищий ґатунок це 100% м'яса, тоді як у першому - 70%, решту ж додають соєю, крохмалем та надмірною вологою. Також можуть додавати ММО, (м'ясо механічного обвалювання)це перемелені кістки, хрящі та шкіра. У ковбасі другого сорту цього ще більше.

Лариса Баль-Прилипко, скріншот
Лариса Баль-Прилипко, скріншот

Декан факультету харчових технологій Лариса Баль-Прилипко розповіла, як відрізнити якісну ковбасу від неякісної. Для цього на шматочок ковбаси достатньо крапнути йодом, якщо вона потемніє, то це означає що у її складі більше крохмалю, аніж м'яса.

Лариса Баль-Прилипко, скріншот
Лариса Баль-Прилипко, скріншот

Якщо краплина розчиниться у ковбасі, це означає що виробник використовував низькосортну м'ясну сировину. До того ж за її словами варена ковбаса не повинна бути пористою, мати білі крупинки чи бути надмірно пружною.
Дієтологи радять уважно читати склад, адже загущувачі та підсилювачі смаку можуть нести негативний вплив на здоров'я людини.

"Загущувачі, які погані для нашого організму у тому плані, що їм все одно, що загущувати. Кров вашу? Будь ласка. Кров стає густою, і їй важкММОо проходити по наших судинах", - розповіла дієтолог Людмила Гончарова.

Якщо ж все-таки ви не можете відмовитися від ковбаси, то обирайте тільки якісну і не дешеву, не менше 260 гривень за кілограм.