В Україні почали фіксувати випадки поліомієліту. Тому кожному українцю потрібно знати, як розпізнати цю небезпечну хворобу.

Про це розповіла педіатр, дитячий інфекціоніст Олена Ліпінська, передає "Сlutch".
Перш за все варто відзначити, що поліомієліт - це небезпечне вірусне захворювання, яке призводить до ураження центральної нервової системи, розвитку паралічів і рідше до летальних випадків. Як правило, вірус може передаватися через фекалії, слину, при ковтанні забрудненої води або їжі. У найбільший зоні ризику діти до 5 років.

Дитячий інфекціоніст Олена Ліпінська, скріншот
Дитячий інфекціоніст Олена Ліпінська, скріншот

Олена Ліпінська зазначила, що до тих пір, поки в світі реєструються випадки поліомієліту, ризик зараження залишається високим. Особливо, це стосується країн з низьким рівнем вакцинації від цієї хвороби, до яких відноситься і Україна.

Дитячий інфекціоніст Олена Ліпінська, скріншот
Дитячий інфекціоніст Олена Ліпінська, скріншот

Зазначимо, що за даними Центру громадського здоров'я України за 2021 рік рівень охоплення вакцинації від поліомієліту склало близько 50 %. Педіатр розповіла, для того, щоб попередити поширення цього захворювання необхідно, щоб рівень вакцинації був не менше 95%.

Першими симптомами поліомієліту є:

  • лихоманка;
  • головний біль;
  • біль у животі;
  • може бути нудота і блювота;
  • скутість м'язів шиї;
  • слабкість і біль в кінцівках.

"І тільки у одного з 200 хворих формується параліч. Для 10% таких пацієнтів хвороба закінчується летальним результатом через параліч дихальної мускулатури",-повідомила лікар.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Нагадавши, в Україні зареєстровано перший випадок давно забутого, але небезпечного захворювання

Раніше Знай писав, в Україні змінилися правила вакцинації: як бути батькам, які не хочуть робити щеплення дітям

Також Знай повідомляв, МОЗ представив календар щеплень і пояснив, як діяти, коли пропущена доза: "Захистіть дітей від 10 інфекційних хвороб"