В Одесі мешканці одного з будинків отримали рахунки за грудень по 8 тисяч гривень. У мерії кажуть, що причина - відсутність лічильників. Бо без них теплопостачальники можуть самі встановлювати тарифи, як їм заманеться. Але люди не мають грошей на лічильники. Про це розповіли в сюжеті програми «Факти ICTV».

Вже місяць мешканці двоповерхівок на проспекті Шевченка не можуть отямитися після побачених чисел у платіжках за опалення. Суми вчетверо більше, ніж за минулий сезон – по 110 гривень за квадратний метр.

«Мені прийшло за листопад 3 тисячі 501 гривня… За грудень я отримала в платіжці 7 тисяч 950 гривень», - скаржиться місцева жителька. Така ж ситуація у півсотні інших будинків.

«У будинках, які не обладнані приладами обліку, нарахування будуть здійснюватися за максимальним тепловим навантаженням. І це дійсно призводить до більш високих цифр», - каже директорка КП «Теплопостачання міста Одеса» Ганна Позднякова.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Великі суми в платіжках зумовлені насамперед тим, що квартири з високими стелями в старому житловому фонді споживають більше газу, ніж у новобудовах.

Опалення, скріншот: Youtube
Опалення, скріншот: Youtube

Вирішити проблему можна, лише встановивши лічильники, які коштують від 40-50 тисяч гривень. Але у багатьох людей немає таких грошей, тож на сесії міськради пропонують відшкодувати людям витрати на їх встановлення. Тим, хто отримав «шалені» платіжки, обіцяють субсидії.

Нагадаємо, запах мишей і відсутність гарячої води: відомий педагог показав, в яких умовах змушені працювати українські вчителі

Як повідомляв Знай.uа, у всіх містах України підскочив тариф на воду, 5 грн за кубометр - тільки початок: карта цін.

Також портал Знай.uа писав, пільги для будинків з електроопаленням: українцям запропонували отримати 50% знижки, з жовтня по квітень